Halbertsma

In De Groene Amsterdammer van 21 februari krijgt Tjalling Halberts ma, fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam, alle ruimte om zijn straatje schoon te vegen en zielig te doen over het gezanik. Intussen lees ik dat deze smokkelaar spe cialist is in risicovol beleggen om daar rijk van te kunnen worden. Is dat iets anders dan speculeren? Hoe kan deze speculant een leidende positie bereiken in een sociaal-democratische partij die pretendeert van de arbeid te zijn? Zo’n partij hoeft beleggen niet af te keuren, maar dient van haar kopstukken wel te eisen dat het om sociaal en duurzaam beleggen gaat. Erg rijk word je daar niet van.

Verder lees ik dat Halbertsma ook de Theemsweg bezocht. Mensonterend vond hij, weg ermee, waardoor de toestand voor de betrokken vrouwen nog ont erender wordt. Zijn maatje Oudkerk deed er diepgaander onderzoek en overschreed daarmee een ethische grens. Pot en ketel.

Waardoor voor mij Oudkerk, in een afgeluisterd onderonsje, én Halbertsma, in een gelekte kantlijnnotitie, al eerder hadden afgedaan, is hun stiekeme seksistische en racistische gescheld. Zo denken dus deze PvdA-macho’s. Met «kut» als scheldwoord vernederen zij elke vrouw en met «kutmarokkanen» elke Amsterdammer van Marokkaanse komaf.

Gelukkig zijn Marokkaanse Mokummers behept met eendere zelfspot als eertijds joodse Amsterdammers. Max Tailleur en Lilalo worden waardig vervangen door rappers als Raymzter en Ali B en door de Mimouns van Shouf Shouf Habibi!

Vandaar mijn overtuiging dat het in kosmopolitisch Amsterdam, ondanks de PvdA-maatjes, met de multiculturele integratie wel goed komt.

SIBE SOUTENDIJK, Amsterdam