Op advies van Jim Schilder in De Groene van 14 oktober ging ik kijken naar The Truman Show. En wat zag ik? Een misselijkmakend aftreksel van Death Watch (met Romy Schneider en Harvey Keitel), beroerd geacteerd, saaie cameravoering, matig gemonteerd, zwak scenario, fouten in de continuity, cliché-muziek en - ergste van alles - totaal geen psychologische analyse van de karakters. Amerikaanse shit zonder diepgang, net als trouwens het artikel. Twee pagina’s prietpraat, waarna ook nog eens de (overigens niet erg verrassende) afloop verklapt wordt.
Amsterdam, LEO JACOBS
Paus
Niet bekend
Als Verbij behalve de kop ook het stuk had gelezen, had hij toch redelijk gedocumenteerd kunnen vernemen hoe en waar ik de paus kritiek op New Age toedicht. Hierop geattendeerd door kranteberichten in februari dat de paus dit najaar met een encycliek over New Age zou komen, ben ik in de tekst op zoek gegaan naar passages erover. Geen New Age, inderdaad. Maar de paus weet ook wel waar de schaapjes die bij hem weglopen het plegen te zoeken. Natuurlijk komt, gelukkig wat mij betreft, een groot deel terecht bij stromingen als humanisme of postmodernisme, en waarom niet ook bij neopositivisme, agnosticisme, atheïsme, relativisme, scepticisme en nihilisme. Maar die schaapjes zijn, dat snapt de paus ook wel, als het goed is voorgoed verloren.
New Age echter is de ware concurrent. Wie religieus twijfelt, is een gemakkelijke prooi voor een diffuus stelsel van spiritualiteit en holisme. Zo is in Californië geestelijk heil alleen nog te bekomen bij een gereïncarneerde, channelende, auralezende en mediterende voetzoolreflexologe; te onzent claimt Ronald Jan Heijn jaarlijks evenveel bezoekers in zijn Oibibio te ontvangen als het Rijksmuseum, en is de Klikgids (‘Wie is wie in het alternatieve circuit’) dit jaar opnieuw dikker dan de vorige.
Weten wij niet allen, zoals ook Verbij met zoveel woorden registreert, welk een meester Zijne Heiligheid is in het schrijven tussen de regels door? Dan moesten we ook maar tussen de regels door lezen. Als de paus al in zijn eerste regel begint het in het Westen zo populair geworden gedachtengoed uit het Oosten, van Lao Tse tot Tirthankara, de hemel in te prijzen om het vervolgens als deelwaarheid in de hoek te zetten, ben ik althans aardig op weg te vermoeden waar volgens hem de grootste gevaren in het moderne denken zitten. Waarmee ik niet ontken, en ook geschreven heb, dat de paus veel tegen andere moderne filosofieën heeft. Waarvan, after all, het eclecticisme in de praktijk een basisprincipe van New-Agers is. Terwijl (minstens een deel van) New Age zwaar leunt op (en misbruik maakt van) wetenschappelijke richtingen als sciëntisme, zeker waar dat in de quantumfysica tot uiting komt. Verder verwijs ik naar de paragrafen 5, 37, 52, 72 en, toch ook, 87 van de encycliek.
Maartensdijk, MAURITS SCHMIDT