De tweedeling in de Bijlmerse samenleving bijvoorbeeld. De mensen worden steeds armer, de huren lopen op, steeds meer schulden, steeds meer huisuitzettingen. Gortzak heeft het over miljoenen die in allerlei projecten verdwijnen, vooral in het onderwijs. Is het niet zijn partij die de zogenaamde ‘onderwijsdeskundigen’ in huis heeft? Is het niet zijn partij die de wethouder voor onderwijs heeft geleverd? Is het niet zijn hele fractie die altijd overal ja en amen op zegt? Het zou Gortzak sieren als hij de hand eens in eigen boezem zou steken. Amsterdam Noord, MIRJAM V. VOORSTE-TEN VELDE-BLACKPOOL
Drugs (1) Ik ben ongeveer anderhalf jaar abonnee. Ik vind uw blad informatief en ‘t verschaft mij veel leesgenot. En ik kan leven met de constatering dat u zo nu en dan bijdragen opneemt waarin een onderwerp volstrekt ongenuanceerd wordt (onder)belicht, maar het hoofdcommentaar in De Groene van 13 november door Erik van Ree is werkelijk een brug te ver.
Als Van Ree impliciet het nuttigen van wijn vergelijkt met het gebruik van (hard) drugs, heeft hij alle gevoel voor verhoudingen verloren. Van Ree is gekrenkt in z'n nationale trots omdat de Fransen zich met ons beleid bemoeien en ergert zich over de strenge straffen die de Amerikanen hanteren, en dat mag terecht zijn, maar nog geen reden om het drugsgebruik te vergoelijken, evenmin als het feit dat hijzelf en enkele andere dwazen zich geregeld van hun regulier inkomen van drugs kunnen voorzien een rechtvaardiging inhoudt.
Van Ree schrijft over drugsgebruik alsof het om een onschuldig snoepje gaat; kennelijk heeft het drugsgebruik z'n onderscheidingsvrmogen al behoorlijk aangetast. Hij houdt een pleidooi voor vrij drugsgebruik, en is alleen tegen onverantwoord gebruik van drugs, terwijl toch duidelijk is dat verantwoord drugsgebruik wegens de verslavende werking per definitie onmogelijk is. Zolang het gros van de (hard)drugsgebruikers noodgedwongen vervalt tot asociaal en of crimineel gedrag en er uiteindelijk aan te gronde gaat, dient het gebruik van drugs te worden bestreden en is het onverantwoord en schandalig het gebruik te promoten. Weert, TH. G. JACOBS
Drugs (2) Kijk, dat twee Amerikaanse keuterwietboertjes in eigen land twintig jaar gevangenisstraf staat te wachten, is natuurlijk krankzinnig. Net zoals het ongerijmd besoderambam is dat mijn vriend in Ierland al vier jaar opgesloten zit in een zwaarbewaakte terroristengevangenis vanwege een onzeewaardig schuitje hasj, dat met Interpol, Yard, VICAP en al de Ierse territoriale wateren in is gelokt. Mijn vriend heeft nog twee jaar in bovengenoemde middeleeuwse martelburcht te gaan, is inmiddels door vier bewakers in elkaar gekleund en met de wc-pot over z'n hoofd in een isoleercel gedumpt. En dit is dan nog peanuts vergeleken met wat degene te wachten staat die door een Singapoorse hond besnuffeld wordt.
Anderzijds is in het NOS-journaal stellen dat cannabis de gezondheid bevordert en beter is dan tabak en alcohol, ook op z'n minst een verdraaiing van de feiten. Vinkenoog heeft zoals iedere schrijver en softjunk moeite met de waarheid. Als ingewijde bij uitstek in deze materie weet hij immers best dat je van blowen sociopaat, paranoïde en onproduktief wordt. Een Nix-vriendje van mij noemde het onlangs de 'Nega-trip’. Bovendien zijn soft drugs, in tegenstelling tot wat er vaak beweerd wordt, in hoge mate verslavend. Ik kan het weten, ik leef al geruime tijd in de hel van het gemis.
Anderzijds denk ik ook weer dat een verbod geen enkele zin heeft. Het criminaliseren van drugs leidt nergens toe, behalve tot het vetmesten van dope-bonzen, die in ieder land - niet alleen in Italië - coke-feestjes vieren met politici. En tenslotte durf ik te beweren dat leven in het algemeen ongezond is. Van ademhalen krijg je kanker, van actualiteiten-rubrieken hart- en vaatziekten. Statistieken, die op hun beurt ook garant staan voor een fikse intoxicatie, bevestigen deze hypothesen.
Misschien is het een idee om voortaan op iedere zwangere buik een stempel te drukken: ‘Waarschuwing: Leven veroorzaakt kinderpornobazen en seriemoordenaars. De minister van Volkswaanzin en Massa-ecstasy.’ Amsterdam, MARGHERITA PASQUINI
Internaat Met verbazing las ik de rubriek ‘Het beloofde land’ in uw uitgave van 6 november. Dat Rabbae zich rustig hield na zijn fundamentalistische opmerking over de vrijheid van boekdrukkunst, was erg verstandig. De islam wordt bij velen - vooral sedert de Golfoorlog en andere conflicten - ten onrechte als vijfde colonne gezien.
Ernstiger is Verroens opmerking: ‘In de praktijk komen Nederlandse kinderen met gedragsproblemen natuurlijk nooit op zo'n internaat.’ Vanwege die stigmatisering… Hoe komt Verroen aan die onzin? Nog nooit met ouders of jeugdwerkers gesproken? Verroen bagatelliseert de ellende van ouders, van kinderen en van slachtoffes van die kinderen die volgens haar ‘alleen maar wat stelen, spijbelen of vechten’. Moet ik me nu generen als ik vertel als autochtone ouder jarenlang een zoon te hebben gehad die niet spijbelde, niet vocht, maar wel met kinderrechter en jeugdzorg te maken heeft gehad? Vanaf zijn tiende heb ik vele psychologen en maatschappelijk werkers geconsulteerd. Naast gepromoveerde randdebielen ook zeer capabele en meelevende mensen.
In het laatste jongenshuis, waaruit mijn zoon ook deserteerde, bestond tot zes jaar geleden de populatie voor vijfennegentig procent uit autochtone kinderen uit alle lagen van de maatschappij! Het kostte ons enorm veel moeite om hem geplaatst te krijgen in een tehuis met een consequent regime. Toen die tehuizen vijf jaar geleden vol Marokkaantjes stroomden en mijn zoon ook dáár wegliep, werden bijna geen Nederlandse jongeren meer geplaatst omdat islamitische buitenlanders voorrang hebben. Beslist níet vanwege het stigma!
Het is nooit in ons opgekomen ons zorgen te maken over het stigmatiseren als gevolg van internaatsopname. Wij hadden slechts één zorg: hoe kunnen we - met hulp van gespecialiseerde vakmensen - die jongen zich wat gelukkiger laten voelen? Er is wat van mijn zoon terechtgekomen - dankzij dat jongensinternaat. Apeldoorn, J. MARTENS