Wie de website van het jonge Britse viertal Veronica Falls bekijkt ziet op de homepage een foto, videoclip in startstand en daaronder het bijbehorende liedje als mp3. Verder kun je een e-mailadres invullen om een nummer toegestuurd te krijgen. De andere pagina’s zijn vooral verwijzingen naar social media: Facebook, Twitter en YouTube. Het is de nieuwste generatie die weet dat YouTube de op een na grootste zoekmachine ter wereld is. Of hoe je tegenwoordig zelf steeds eenvoudiger een hype kunt creëren als je met relevante inhoud komt.
Die inhoud bestond in eerste instantie uit een paar singletjes en de arty videoclip bij het lekker galmende en gejaagd voortjakkerende Come on Over. De rare dansjes in het filmpje doen een beetje denken aan die klassieke clip voor Praise You van Fatboy Slim. Veel optredens en bijna een jaar later bewijzen Roxanne Clifford (zang, gitaar), James Hoare (zang, gitaar), Marion Herbain (bas) en Patrick Doyle (drums) met het gelijknamige debuutalbum de zelf opgewekte verwachtingen waar te kunnen maken. Begin november bijvoorbeeld in een stampend volgepakte bovenzaal in Paradiso waar het nauwelijks uit te houden was. De band klonk op het podium nog rammeliger dan op de plaat, maar met het speelplezier zat het wel goed. Pakkende popliedjes als Bad Feeling en Wedding Day doen de rest. Hier hadden twee willekeurige andere nummers van Veronica Falls kunnen staan, want de cd staat er vol mee.
De stemmige albumhoes en sombere titels als Misery en Bad Feeling zetten je op het verkeerde been. Ook het feit dat sommige teksten over geesten (‘Clinging to a dream so true/ Falling for a ghost like you’) of zelfmoord (Beachy Head: ‘White cliffs plummet to a raging sea/ rip tides gonna push the love from thee/ I’m gonna miss you, when you’re gone’) drukt de pret totaal niet. Veel luchtigheid komt van de surf- en bubblegum-popinvloeden, met de gecombineerde meisjes/jongenszang. Bovenal zijn de aanstekelijke liedjes puntig, energiek en lekker gruizig in de betere shoegaze-traditie, zoals die aan de andere kant van de oceaan wordt opgepikt door bands als Best Coast en The Pains of Being Pure at Heart.
Voor hun optreden in Paradiso vroeg website 3voor12 de vier bandleden naar hun mening over het downloaden van hun muziek. Ook daarin tonen ze zich modern, omdat ze het als een gegeven beschouwen dat niet meer te veranderen is (en dus zinloos om tegen te houden). Daarnaast is het wel opvallend dat ze erop blijven vertrouwen dat de meeste fans toch het fysieke schijfje blijven kopen. Uit beide uitspraken spreekt in ieder geval vertrouwen. Dat is met alle juichende kritieken en goedlopende optredens ook niet zo gek en maakt de kans alleen maar groter dat ons nog een paar fijne platen van Veronica Falls te wachten staat. Zitten we in de beginfase van een nieuwe indieband-opleving zoals je steeds vaker leest? Kom maar door, meer van dit soort bandjes zijn welkom.

Veronica Falls, Veronica Falls, label: Bella Union/V2. Veronica Falls speelt 12 januari in Rotown (Rotterdam) en 14 januari in Ekko (Utrecht)