Johannesburg - De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zit in een lastig parket. Nadat eerder deze maand bekend werd dat hij weer een ‘love child’ ter wereld had gebracht, was het in een klap gedaan met zijn populariteit. Ineens was hij een clown, die alle westerse vooroordelen over Afrika bevestigde: de ongeletterde dansende zoeloe met zijn harem en eindeloze sliert kinderen (twintig inmiddels). Serieus regeren, met strakke hand het land uit de recessie bevrijden lijkt voor hem bijzaak.

Zuma had veel goed kunnen maken als hij afgelopen donderdag bij de opening van het parlement een wervelende state of the nation-speech had gegeven, waarin hij fier leiderschap toonde en richting gaf aan een land waar kortetermijndenken overheerst. De redevoering viel ook nog eens samen met de feestelijkheden rond het feit dat Nelson Mandela twintig jaar geleden uit de gevangenis was vrijgelaten. Het mocht niet baten. Zuma kwam weinig zelfbewust over. Hij beloofde wel dat 2010 ‘het jaar van actie’ zal worden en dat onderwijs, werkloosheid, criminaliteit, slechte wegen en gebrekkige gezondheidszorg zullen worden aangepakt. Maar dat hoor je elk jaar. Van werkelijk radicale maatregelen of uitzonderlijke gezichtspunten was geen sprake.

Het opmerkelijke is dat het Zuma’s buitenechtelijke escapades waren die zijn zwakheden als leider blootlegden. Een terugkerend beeld was dat van een man op leeftijd die een verstandig aidsbeleid met veel condooms en weinig partners propageert, maar die het zelf niet kan laten zonder bescherming in het geniep buiten de echtelijke bedden de liefde te bedrijven, terwijl hij drie vrouwen heeft, met een vierde en een vijfde op de wachtlijst. Verspilling van tijd en energie bovendien. Regeren moet-ie!

Even opmerkelijk was dat het nu eens niet alleen de conservatieve blanken waren die zich druk maakten om Zuma’s gedrag maar juist zwarte Zuid-Afrikanen. Moderne zwarten moeten sowieso niks hebben van veelwijverij, maar de traditionele groep heeft er doorgaans weinig problemen mee. Alleen had Zuma zijn polygamie verdedigd met de constatering dat je op deze wijze juist niet heimelijk je lusten hoeft te bevredigen. Huichelarij dus. Waar de traditionalisten ook bezwaar tegen hebben is dat Zuma op de koop toe wederom de dochter van een vriend uitkoos voor zijn escapades - in dit geval de dochter van Irvin Khoza, de voorzitter van het organiserend comité voor het WK 2010, die ooit in opspraak raakte vanwege belastingontduiking en drugshandel.

Het ANC zit flink in de maag met Zuma’s weelderige liefdesleven en het zoveelste schandaal rond de man. De partij kan zich na de roemloze afgang van Zuma’s voorganger, Thabo Mbeki, geen nieuwe leiderschapscrisis veroorloven. De partijbonzen beraden zich erover of het wel zo verstandig is om Zuma ook voor een tweede termijn als president in gedachten te houden. Hun voorlopige bevel aan Zuma: gulp dicht!