Fotograaf Johannes Schwartz, kunstenaars Barbara Visser en Joke Robaard, vormgeefster Maureen Mooren en architect Herman Verkerk zullen samen het Nederlandse Paviljoen invullen.

Beumer (1955), directeur van Marres, een centrum voor contemporaine cultuur in Maastricht, is benoemd tot curator van de Nederlandse inzending door de Mondriaan Stichting. Beumer; ‘Als je mensen uit de museale wereld kiest, krijg je een groepstentoonstelling, of een solo; als je iemand uit de wereld van de presentatie-instellingen kiest, dan wordt het meer discursief, dan komen er eindeloze lezingenreeksen en boeken. Dat zijn de twee teneuren in de kunst.’ Door vijf kunstenaars uit verschillende disciplines te kiezen, hoopt hij dit te doorbreken.

Van oudsher stelt elk land in haar paviljoen de eigen nationale identiteit ter sprake. Beumer kiest zodoende voor vijf kunstenaars omdat samenwerking en collectiviteit volgens hem exemplarisch zijn van de Nederlandse kunstpraktijk.

Beumer: “Het is heel uitdrukkelijk mijn eigen agenda om te pogen de "auteurs” in te bedden in wat ik “het representatievraagstuk” vind. Dat je niet alleen maar die witte ruimte benut en celebreert, maar dat je echt met elkaar op zoek gaat naar een tentoonstellingsmodel. Hoe kunnen we daar een beetje aan wrikken? Eigenlijk zou ik het erg leuk vinden als we mekaar gaan ontmoeten in plaats van dat we mekaar alleen maar tegenkomen. Dat is een groot verschil.“

  • -

Lees het hele interview in De Groene Amsterdammer nummer 47, vanaf donderdag 25 november in de winkel.