Haastige Chinezen negeren de veiligheid

Shanghai – ‘Als ik vandaag een bom zou willen meenemen in de metro, dan zou het me nog lukken ook.’

Student Lu (22) is zeker van haar zaak. Samen met een vriendin staat ze bij de ingang van het metrostation van de Changshu-straat in Shanghai.

Een Chinees metrostation kom je niet binnen zonder je tas te laten controleren en zelf door een scanner te lopen. Bij iedere ingang staan meerdere beveiligers. Een bom, zoals Lu voorstelt, zou dus nooit binnenkomen. Of toch wel? Hoe grondig de controles ook lijken, wie haast heeft negeert ze en loopt stevig door. Een simpele observatie leert dat van de 87 mensen die gedurende vijf minuten het metrostation binnenlopen, slechts negentien hun spullen aanbieden ter controle.

Een aanslag zoals die in Brussel zou hier nooit kunnen gebeuren, denkt Lu desondanks. ‘Onze grenscontroles zijn erg goed. Ik denk niet dat terroristen gemakkelijk China in komen.’ Een andere voorbijganger, meneer Zhu (56), beaamt dat: ‘De Chinese regering doet heel erg haar best in de strijd tegen terrorisme en onze nationale veiligheid is erg goed.’

In China vinden regelmatig terreuracties plaats. De veiligheidsmaatregelen zoals die in het Changshu-metrostation werden twee jaar geleden aangescherpt na een bloederige aanval op uitgerekend een treinstation. In de zuidelijke stad Kunming wisten zes daders met messen 29 mensen te doden en velen te verwonden. Het schokte het gezagsgetrouwe China, waar relatief weinig geweldsincidenten plaatsvinden. Een reden daarvoor is wellicht dat vuurwapens verboden zijn; het voorkeurswapen is meestal een mes. Vlak na de aanslagen in Kunming werd bekendgemaakt dat politie op strategische plekken in het land wél vuurwapens ging dragen.

De aangescherpte beveiliging wordt door de meeste Chinezen op prijs gesteld. Zo vindt student Tan (23) dat de stations door de checks veiliger zijn geworden. Maar láát hij zich ook controleren? ‘Dat hangt ervan af. Als ik haast heb, negeer ik de controle.’ Echt nuttig zijn al die beveiligingspunten dus niet, zegt ook Lu. ‘Ze hebben meer een afschrikwekkende werking dan dat ze ons echt beschermen.’