Het is 17 mei, twaalf uur ‘s middags en What Design Can Do is in volle gang. De stereotiepe designer gaat nog altijd in het zwart gehuld, draagt een bril met zwaar montuur en heeft of een heel hip kapsel of een kekke accessoire.

Aan zelfspot ontbreekt het de designers niet. What Design Can Do heeft een Twittter-account waar je foto’s van jezelf of andere bezoekers naartoe kunt sturen met hashtags als #Hair, #Glasses, #Shoes, #Notes. Aan het einde van de middag presenteert Dagan Cohen (die zelf gele lakschoenen draagt) op een grote beamer alle ingezonden foto’s. De ijdele modellen voldoen volgens hem aan het plaatje van de typische ontwerper. Een dag vol vernieuwing, creativiteit en design, dat belooft wat. Een paar hoogtepunten op een rij.

De FairPhone, gepresenteerd door Bas van Abel (oprichter), is een initiatief waarvan je denkt: daar wil ik aan meedoen. Het is een duurzaam alternatief voor de huidige smartphone waar geen zeldzame edelmetalen en slechte arbeidsomstandigheden aan te pas komen. We krijgen een promotiefilmpje te zien waarin Congolezen zonder enige vorm van bescherming tin en andere edelmetalen aan het bewerken zijn. De FairPhone is partner van CFTI (Conflict-Free Tin Initiative), een organisatie die zich inzet voor het onder strikt toezicht delven van conflictvrije grondstoffen in Oost-Congo. Mijn iPhone voelt ineens behoorlijk zwaar.

Fairphone from Dawn Amsterdam on Vimeo.

Het Britse kunstenaarsduo Hellicar en Lewis steelt de show met hun comedy-achtige optreden. Het draait in hun werk om lussen die mensen en dingen verbinden, en dit alles op een speelse manier. Het blijft wat vaag, totdat we een filmpje getoond krijgen waarin de reflectie van dansende mensen op een gebouw te zien is. Een waanzinnig experiment waarbij iedereen van jong tot oud heftig met zijn heupen staat te wiegen, om zijn bewegingen twintig keer vergroot te zien op een gevel.

Dan volgt Pedro Reyes, een kunstenaar die Mexicaanse vuurwapens omtovert tot muziekinstrumenten. Daarna zijn vrouw Carla Fernandez, een modeontwerpster die traditionele Mexicaanse kleding fashionable maakt met de inzet van kleermaaksters uit de meest afgelegen dorpen in Mexico. En ten slotte Alfredo Brillembourg die vertelt over de Urban Think Tank en duurzame architectuur in de sloppenwijken van Caracas, onder het motto 'zingeving is belangrijker dan vormgeving’. Hij sluit het festival af onder een daverend applaus.

De designers van What Design Can Do passen perfect in het plaatje van de designer als sustainist. Michiel Schwarz en Joost Elffers introduceren dit begrip in hun boek Sustainism is the New Modernism. Het staat voor de opkomst van een nieuw cultureel tijdperk, die van de sustainist: connected, lokaal gericht, digitaler en duurzamer. Oftewel een tijd waarin ecologische vraagstukken verbonden worden met een bredere kijk op onze wereld. Wellicht de opdracht aan alle designers van de toekomst: duurzaam combineren met design.


Beeld: Pedro Reyes. uit de serie Machine Music 2013