Een van mijn hobby’s is voordelig boodschappen doen. Ik heb er veel plezier in en ik neem het dan ook serieus. Mijn maandagochtend begint met het doornemen van folders op mijn laptop. Ik lees ze allemaal door: Albert Heijn, Jumbo, C1000, Dirk, Plus, Kruidvat, Etos en Blokker. Hierna weet ik precies waar ik wat moet halen voor de voordeligste weekinkopen. Ik kan nu zelfs de jaarlijks terugkerende aanbiedingencyclus herkennen.

De absolute toptijden voor voordelige boodschappers zijn de hamsterweken van Albert Heijn. Twee keer per jaar, in januari en augustus, beginnen deze drie weken durende aanbiedingsweken. De belangrijkste deals in deze weken zijn de 1+1-aanbiedingen van A-merken. Dit is vaak het hoogst mogelijke kortingspercentage voor deze producten. (Let op: in dezelfde weken komt C1000 ter verdediging met z’n euroknallers-actie. Voor bepaalde artikelen kan C1000 goedkoper uitkomen.)

Het is eind januari en ik sta in de Albert Heijn. Ik ben compleet uitgerust om flink te hamsteren. Een pinpas met genoeg saldo, bonuskaart en een Air Miles-kaart. Mijn fietstassen heb ik van tevoren leeggemaakt en in mijn lege rugtas zit ook nog eens een opgevouwen plastic tas. Deze keer kan ik helemaal losgaan. Ik woon namelijk sinds een week samen met mijn vriendin. In plaats van één plankje in het keukenkastje van mijn studentenhuis heb ik nu een eigen keuken met een zee van opslagruimte. Bovendien ben ik niet meer in m’n eentje. Mijn eerste doelwit is A-merk-pasta die in de 1+1-aanbieding is. Veel mensen eten pasta en de populaire soorten raken dus nogal snel op. Er zijn veel verschillende vormen. Spaghetti, linguine, casareccia, penne, fusilli, mezzi en farfalle. Ik doe een paar pakken per soort in de winkelmand. Als het kassameisje mijn bonuskaart scant, wordt het totale bedrag gehalveerd. Trots fiets ik naar huis.

Die avond zit ik op de bank.

‘VINNIE!’ roept mijn vriendin vanuit de keuken.

Ik loop naar haar toe.

‘Ja?’

‘Wat IS dit?’

Ze staat voor het keukenkastje.

‘Pasta’s.’

‘Heb je nu serieus 22 pakken pasta gekocht?’

‘Ja, ze waren in de 1+1-aanbieding. Zo’n hoog kortingspercentage krijg je zelden, hoor. Je kunt ze wel lang bewaren en we eten toch minimaal één keer per week pasta.’

‘Ja maar, VINNIE!’

Die avond was de eerste grote test in onze 1+1-relatie.