Wayne Rooney is een meesterlijke speler. Toen ik een paar jaar geleden in Engeland was, zag ik hem voetballen en hij had toen iets van een vette karper die je niet te pakken krijgt omdat hij zich te sierlijk door het water beweegt.
Wat Rooney heeft gedaan met zijn vrouw keuren wij moreel af. Iedereen is dan ook zeer boos op Rooney. Zijn manager, zijn club, de sportcommentatoren, zijn vrouw niet te vergeten.
Maar het is voetbal. Rooney gaat ontspannen mee met het Engelse elftal. Hij wordt ook gewoon opgesteld. Natuurlijk, als hij een van de beste spelers is, laat je hem niet om morele overwegingen op de bank zitten. Rooney is niet alleen miljoenen waard, je kunt aan hem ook miljoenen verdienen.
Schakelen we nu over naar Geert Wilders. Leider van de PVV.
Wanneer ik de kranten lees, dan is hij een moreel verwerpelijk persoon. Hij schijnt bevolkingsgroepen te splijten. Hij heeft, volgens de politicoloog professor Fennema andere vrouwen. Hij is een populist, ultrarechts, noem maar op.
Oud-minister Ben Bot, de baas van de werkgevers de heer Wientjes, bijna alle partijen behalve de VVD beweren dat een coalitie met de PVV ‘Nederland ernstige schade zal berokkenen in het buitenland’. Ze verwijzen naar een commentaar in Le Monde, artikelen van Ian Buruma en ‘bronnen in het buitenland’.
Ernstige schade - lees: stel Wilders niet op, want dan zwaait er wat.
Al enkele weken probeer ik antwoord te krijgen op de vraag wat er dan precies met Nederland gebeurt. Een lezer maakte mij er onlangs op opmerkzaam dat sinds de PVV stijgt het bijvoorbeeld ook weer goed gaat met onze economie. Op de dag dat de PVV weer drie zetels was gestegen, las ik ook dat de huizenprijzen weer stijgen.
Nu ben ik de laatste om tussen het een en het ander een correlatie te zien, maar het vreemde is dat er wel verschillende samenhangen worden gelegd, vooral door politici en commentatoren die liever niet willen dat Wilders regeert. Je vraagt je altijd af: hoe kan en wil het buitenland ons schade berokkenen als wij hier een schandalige populist als Wilders aan de macht hebben? Ik kan me er niets bij voorstellen.
Zelfs in het geval dat hier in Nederland president Geert Wilders zou regeren met een meerderheid van negentig zetels in het parlement, dan zou dat het buitenland echt niets kunnen schelen zolang men met Nederland goed zaken kan doen.
Wanneer men Nederland nodig heeft, zal men voor Nederland buigen, wie er hier ook aan de macht is. Moraliteit en handel zijn geen vrienden van elkaar. Moraliteit en politiek vaak elkaars excuus.
Het is als met Wayne Rooney.
Als hij niet mag spelen, terwijl hij in goede vorm verkeert, en Engeland zou bijvoorbeeld de voorrondes voor het Europees kampioenschap verliezen, dan scheelt dat banen. En niet alleen die van de coach, maar supermarkten verdienen dan minder aan bier, er worden dan minder televisies verkocht, minder computers, minder tranquillizers, et cetera, et cetera.
En dus stelt men de moreel verwerpelijke hoerenloper op.
Stel dat president Wilders een dictatuur vestigt. Moslims zijn gevlucht of zitten gevangen, journalisten worden gemarteld of voor hun huis doodgeschoten, maar het land kent een economische voorspoed waar iedereen van profiteert. Dan hangen de vlaggen uit, dan klinkt er overal opwindende marsmuziek en dan zal D-Day heel lang op zich laten wachten.
Namelijk tot de dag dat er aan ons niets meer valt te verdienen.