Barcelona - Zoals de Engelsen spreken van harde gevoelens en wij van een hard hoofd, zo hebben de Spanjaarden het harde gezicht. Ze hebben de term niet alleen uitgevonden, ze zijn er ook verbazingwekkend goed in. Dat was altijd al zo, maar de afgelopen weken hebben aangetoond dat in deze discipline de afstand met de rest van de wereld bijna onoverbrugbaar is geworden.
Wat is een caradura? Volgens Van Dale is het harde gezicht een brutale vent of een lefgozer. Je zou dan kunnen denken aan iemand als Johan Cruijff in zijn jonge jaren. Van Dale valt niets te verwijten, want de ontwikkelingen in harde-gezichtenland gaan snel, maar zijn definitie schiet intussen hopeloos te kort en vergeleken met pakweg Jaume Matas is Johan Cruijff in zijn jonge jaren Moeder Teresa van Calcutta.
Jaume Matas is, zoals bijna de hele wereldtop op dit gebied, politicus en lid van de rechtse Partido Popular. Tussen 2003 en 2007 was hij president van de regio Balearen. Nu staat hij terecht voor negen misdrijven die neerkomen op machtsmisbruik en corruptie. De aanklacht schetst een gedetailleerd beeld van een schaamteloze roofpartij van overheidsgelden, het aannemen van steekpenningen in ruil voor miljoenenopdrachten aan publieke werken en de wonderbaarlijke opbouw van een persoonlijk vermogen ter waarde van tenminste drie miljoen, heel knap bijeengespaard van een bruto jaarsalaris van 85.000 euro. Niettemin zat het echtpaar Matas steeds goed in de kleren, keek niet op een luxe reisje meer of minder en spendeerde echtgenote Maite in vier maanden tijd 66.000 euro aan sieraden, contant afgerekend. Hun wc-borstel mocht er ook wezen met 375 euro.
Toch schuilt het harde gezicht niet in de hoeveelheid geld die achterover is gedrukt, maar in de arrogante schaamteloosheid en de vanzelfsprekendheid waarmee overheidsgeld naar de eigen zak wordt overgeheveld. Ondanks een stortvloed aan bewijzen staat het gezicht strak en uitdagend. En hard natuurlijk. Zonder te knipperen verwijt Matas de openbare aanklager dat deze zijn leven probeert te ruïneren. En hoe komt het OM erbij om te denken dat zijn vrouw de werkelijke eigenaar is van een appartement in een van de duurste wijken van Madrid? Weliswaar bezoekt zij de vergaderingen van eigenaren in het pand en denken alle buren dat zij de eigenaar is, maar de schijn bedriegt. Mevrouw Matas was zo verdrietig dat ze niet de flat van haar dromen kon bemachtigen dat iedereen in haar omgeving haar wilde troosten door haar die rol te laten spelen, was de uitleg. Het ziet er niet naar uit dat dit hoogtepunt op caradura-gebied op korte termijn wordt overtroffen.