‘De plek waar een vrouw misschien op haar kwetsbaarst is, haar mooist, trotst, meest sexy, wordt een bron van vertwijfeling en woede’, zegt het persbericht over Wakker in een boze droom van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster. Die documentaire gaat over drie patiënten. Over hun partners en andere naasten. Over medici en paramedici die hen behandelen onder leiding van oncoloog Rutgers van het avl-ziekenhuis. Zo voorzichtig, vakkundig, respectvol als die de borsten van een aantal patiënten in de openingsbeelden betast, zo gaan de Latasters met hun personages en de pijnlijke materie om. Het resultaat is aangrijpend, ontroerend, confronterend, prachtig. Hoe intiem de situaties ook zijn die de Latasters (hier en in ander werk) tonen, nergens wordt de kijker voyeur. Grote ambachtslieden; grote documentairekunst. Beste Nederlandse film op Idfa 2013.

Voor melomanen niet te missen in NTR Podium: portret van Bernard Haitink, zestig jaar dirigent. Over zijn loopbaan en zijn band met het geweldige Radio Filharmonisch Orkest, waar hij van ’57 tot ’61 chef was. Grote geest die ook klein kan zijn gezien eeuwig gehannes met het kco, maar daar zal het vast niet over gaan.

En een grote vaderlandse dramaserie van ntr, Vara en vpro samen: Hollands Hoop. Keurige burger belandt in de drugshandel. Breaking Bad, maar dan echt heel anders. Geen scheikundeleraar Walter White maar forensisch psychiater Fokke Augustinus; geen New Mexico maar het indrukwekkende Groninger land; geen crystal meth maar nederwiet. Regie Dana Nechushtan (Dunya Desie; Annie MG; Overspel); scenario Franky Ribbens (Nachtrit; Penoza); met Marcel Hensema, Kim van Kooten en Martijn Lakemeier in hoofdrollen. Ziet er prachtig uit, volop vakkunde en een risicovolle combinatie van stijlen: hardboiled geweld en legio psychopathie waarzonder het in misdaad en misdaadfictie kennelijk niet meer kan (zie ook de verlegde grenzen in Penoza), maar tegelijk een licht ironische, comedy-achtige toon waar het relatieperikelen en spiritualiteitsqueeste betreft. Voor de genreliefhebber die toch ook echt iets anders wil.


Wakker in een boze droom, in twee delen door Human op maandagen 1 en 8 september, NPO 2, 20.25 uur. Bernard Haitink, zondag 7 september, NPO 2, 13.00 uur. Hollands Hoop, vanaf zaterdag 27 september, NPO 2, 21.05 uu