De 82-jarige Braziliaan Havelange kan zich met een gerust hart terugtrekken, zijn goede vriend Blatter zal de ‘continuïteit van het beleid waarborgen’, zei hij.
Dat is een hele opluchting. Havelanges persoonlijke deals met de televisiebonzen die de WK-wedstrijden achter een decoder willen zetten blijven gehandhaafd. De Havelange-clan in het Fifa-bestuur kan gewoon familieleden en goede vrienden hoge sportposten blijven bezorgen, en de financiën van de bond blijven net zo ondoorzichtig als ze onder Havelange al waren.
Havelange weet hoe je vrienden maakt. Het eerste wat hij deed toen hij in 1974 voorzitter werd, was het salaris van secretaris-generaal Blatter verdubbelen. Andere vrienden kregen hoge functies. Met een koffer vol cadeaus en geld reisde hij naar de Afrikaanse en Aziatische voetbalbonden. Het eiland St. Thomas (vijfhonderd voetballers) krijgt jaarlijks twee miljoen gulden. Dat is net zo veel als Duitsland.
De Europese bonden zijn verdrietig. Zij halen voor de Fifa tachtig procent van de WK-miljoenen binnen, maar hebben niks te vertellen. De stem van Engeland telt volgens het Havelange-systeem net zo zwaar als die van Antigua.
De niet-Europese landen deden deze week wat ze al bijna een kwart eeuw doen: uitvoeren wat de voorzitter dicteert. Dus stemden ze op Blatter, Havelanges trouwe slippendrager. Havelange zal op de laatste dag van het WK aftreden. ‘Met een schoon geweten’, zei hij zelf. Hij wil na zijn aftreden, zegt hij, nóg meer aandacht besteden aan vrienden en familie. (rk)