Helmut kohl lacht weer

Het onverwacht stabiel blijven van de CSU bij de deelstaatverkiezingen in Beieren, afgelopen weekend, heeft landelijke CDU-politici twee weken voor de Bondsdagverkiezingen wel erg overmoedig gemaakt. Met zichtbaar genoegen deelde de CDU-minister van Financiën Theo Waigel op de televisie mee dat de concurrerende sociaal-democraten van de SPD in Beieren hun ‘politiek Waterloo’ gevonden hadden. Bondskanselier Helmut Kohl keek maandagavond al meteen iets verder vooruit en verklaarde op basis van het succes van zijn politieke geloofsbroeders in de zuidelijke deelstaat dat de CDU landelijk nu zeker geen omstreden ‘Grote Coalitie’ met de SPD meer hoeft te vormen.

Dat Kohl en de zijnen een steuntje in de rug nodig hadden, moge duidelijk zijn. Dat de CDU de krachtmeting in Beieren als representatief voor Duitsland ziet, is natuurlijk je reinste verkiezingspropaganda. De uitslag in Beieren is hoogstens uitstel van executie. Niet voor niets heeft de populaire CSU-voorman Edmund Stoiber in zijn campagne alles op alles gezet om de weinig geliefde Kohl erbuiten te houden. Verwoede pogingen van de Beierse SPD-lijsttrekker Renate Schmidt om de CSU voor de kiezers in verband te brengen met Kohl zijn niet geslaagd. De affiches ‘CSU = Kohl’ bleken niet afdoende. Wellicht had Schmidt hogere ogen gegooid wanneer ze de landelijke SPD-troef Gerhard Schröder had ingezet, suggereren de Duitse kranten. In Beieren verloor de SPD licht.
Het Waterloo van Kohl laat nog tot 27 september op zich wachten. Met de internationaal erkende sociaal-democratische glimlach van de jaren negentig, zal de immens populaire Gerhard Schröder hoogstwaarschijnlijk de beste resultaten halen. Als hierna een coalitie gevormd moet worden, zou de CDU de woorden van bondskanselier Kohl wellicht moeten terugnemen. Een 'Grote Coalitie’ van CDU/CSU en SPD lijkt immers een van de weinige mogelijkheden om tot een regering te komen. Bovendien heeft deze combinatie, krachtens een recent onderzoek van het weekblad Der Spiegel, de meeste steun van de Duitse kiezer.