De Groene Amsterdammer doet structureel onderzoek naar de invloed van algoritmes, microtargeting, desinformatie en trollen op het publieke debat online. Wij doen dit in de onderzoekerspijler Data & Debat. Nu vragen wij uw hulp bij een grootschalig onderzoek naar de rol van Instagram bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen.

Wij werken hiervoor samen met de NOS en het datajournalistieke platform Pointer. Samen hopen wij te ontdekken welke berichten van politici het goed of juist slecht doen. Waarom krijgen burgers de informatie voorgeschoteld van het algoritme dat ze zien in hun timelines. Ook belangrijk is om te ontdekken hoe politieke partijen hier wel of niet op inspelen en hoe de online campagnes zich verhouden tot de andere uitingen van de partijen.

U kunt ons helpen door samen met ons data te oogsten, ook als u geen Instagram-account hebt. De Duitse non-profit organisatie AlgorithmWatch heeft een browser-plugin ontwikkeld die u kunt installeren in uw webbrowser. Door dat te doen en een paar korte stappen te volgen verzamelt u informatie die wij op een veilige manier kunnen onderzoeken. Wij delen deze data vanzelfsprekend niet met anderen en verwerken die gepseudonimiseerd.

Meedoen? Zo werkt het:

Installeer de plugin voor Chrome of Firefox.

  • U krijgt drie willekeurige suggesties om Nederlandse politici te volgen op Instagram.
  • Vervolgens kunt u het tabblad op de achtergrond openhouden en doorgaan waar u mee bezig was.
  • De gegevens worden naar AlgorithmWatch verzonden zodat wij ons onderzoek kunnen uitvoeren.

Meer weten?

Hoe is mijn privacy beschermd?
De plug-in verzamelt niet meer informatie dan nodig. We moeten uw gebruikersnaam weten, om zo verschillende timelines uit elkaar te kunnen houden. Ook moeten we weten welke gebruikersnamen er in uw timeline voorbij komen, om zo het gedrag van de algoritmes te kunnen inschatten.

Zowel uw gebruikersnaam als die van mensen in uw timeline worden echter zodanig door elkaar gehusseld, dat uw gebruikersnaam niet meer te achterhalen is. Dat proces wordt pseudonimisering genoemd. In meer technische termen: de gebruikersnamen worden gehasht.

Kan ik meedoen als ik geen Instagram heb of het niet actief gebruik?
Ja, dat maakt niet uit. Als u geen account heeft, dan kunt u voor dit onderzoek een account aanmaken. De plug-in vraagt om drie politici te volgen, en dan kunt u deelnemen aan dit onderzoek.


Wie is verantwoordelijk voor het verwerken van de data?
Dat is AlgorithmWatch. Wij kunnen toegang krijgen tot de data en de uitkomsten. Daarbij krijgen we geen toegang tot gebruikersnamen en ip-adressen.

Hoe zijn de accounts uitgekozen die worden gevolgd?
De Groene Amsterdammer, NOS en Pointer hebben een lijst aangeleverd met belangrijke politieke Instagram-accounts. We hebben daarbij gekozen voor een evenwichtige mix van partij-accounts, waaronder altijd de lijsttrekkers en populaire accounts van partijleden. Zowel partijen die nu al in de Tweede Kamer zetelen als eventuele nieuwkomers zijn meegenomen.

Wat is het doel van het onderzoek?
Hebben de Instagram-algoritmes gevolgen voor de verkiezingen. Als de Instagram-algoritmes bepaalde politici bevoordelen, bijvoorbeeld door het soort post dat ze plaatsen, dan is dat iets wat we graag te weten komen. Op dit moment is die werking nog een groot geheim. Het bedrijf Facebook, eigenaar van Instagram, geeft de werking van zijn algoritmes niet prijs.


Wat voor organisatie is AlgorithmWatch?
AlgorithmWatch is een Duiste non-profit-organisatie die zich inzet voor transparantie over algoritmen. Zo publiceerde de organisatie eerder een onderzoek over de moderatietool van Google, die zwarte mensen en homoseksuelen automatisch als ‘toxic’ categoriseerde. Ook heeft AlgorithmWatch geschreven over hoe Facebook stereotypen inzet om advertentieinkomsten te maximaliseren. U kunt meer lezen over deze organisatie, missie en het team op deze website.

Worden mijn data gedeeld met anderen?
Nee. Alleen wij (De Groene Amsterdammer, NOS en Pointer) en AlgorithmWatch kunnen bij de data. Andere onderzoekers, ook van universiteiten, krijgen geen toegang. Na afloop van het onderzoek worden de gegevens verwijderd.