Tokio - Als om de werkelijkheid te bezweren voorziet men in Japan nieuwe fenomenen snel en doeltreffend van een benaming. Waren karoshi (dood door (over-)werk) en hikikomori (zelfopsluiting door jongeren) al bekende verschijnselen, deze week halen de soshokukei danshi (herbivore mannen) de voorpagina van de Japan Times. Uit een enquête (vrijwel geen enkel verschijnsel in Japan blijft immuun voor statistisch onderzoek) blijkt dat meer dan 35 procent van de jongens tussen zestien en negentien jaar geen enkele behoefte heeft aan seks. De meisjes brengen het er maar ietsje beter van af. Van de getrouwde stellen (tot maximaal 49 jaar) heeft bijna de helft in de afgelopen maand geen seks gehad. De benaming ‘herbivoor’ is gekozen omdat de betreffende adolescenten zich op een softe en meisjesachtige wijze zouden ontplooien. In het woord resoneert echter ook een verwijzing naar het zenboeddhisme, waarin vegetarisme en opheffen van begeerte centrale elementen zijn.

In het zeer snel vergrijzende Japan haast Kunio Kitamura, directeur van het Japanse instituut voor family planning, te zeggen dat voorlichting over seks niet alleen over geboortecontrole en seksueel overdraagbare aandoeningen zou moeten gaan, maar dat seks ook ‘plezierig en vervullend’ kan zijn. Mogelijke oorzaken van het toch wel als afwijkend beschouwde gedrag van de mannelijke herbivore adolescenten zijn volgens Kitamura: een algemeen gebrek aan communicatie tussen de seksen, uitgeput zijn door de verplichtingen van school of werk, en seks simpelweg te veel gedoe vinden. De economische neergang zou er ook wel eens mee te maken kunnen hebben. Welja, waarom niet? Dat in menig land de slaapkamer in tijden van recessie wat vroeger betreden wordt, gaat er in Japan wellicht niet in. Gambatte, nog harder werken!

Kort gloort er hoop voor Kitamura en de anderen die jong Japan een warm hart toedragen. De volgende dag treedt immers een nieuw kabinet aan. Maar helaas, van de 21 man en één vrouw tellende nieuwe regering (dan doet ons kabinet het zo slecht nog niet langs de emancipatiemeetlat) krijgt uitgerekend een 72-jarige ouwe rot de onderwerpen geboortepolitiek en gelijke behandeling in zijn portefeuille. Mag deze niet al te viriel ogende politicus de jongeren aan gaan vuren van seks te genieten en en passant voor wat meer nageslacht te zorgen? Misschien mag hij een keer bij een van Silvio’s feestjes aanschuiven om de kneepjes van het vak te leren. Saillant detail: de enige vrouw in het kabinet heeft de post bestuurlijke vernieuwing gekregen - over bezwering gesproken.