Oude gebouwen met regelmatige en symmetrische plattegronden zijn volgens Van Heeswijk beter in staat om ander gebruik te accommoderen, dan veel recente gebouwen. Deze worden vaak ontworpen voor één specifieke functie, terwijl ze tegelijkertijd het beeld oproepen eeuwig mee te gaan. Waar Van Heeswijk zich richt op de fase na oplevering van een gebouw, zal architect Nanne de Ru ingaan op de ontwerp- en uitvoeringsfase die daar aan vooraf gaat. De Ru stelt dat hoewel architectuur in essentie een traag vak is - er zitten immers jaren tussen ontwerp en oplevering - ontwerpen tegenwoordig binnen zeer korte tijd tot stand moeten komen. Volgens hem is het daarom van belang om ook het ontwerpproces te ontwerpen.

Architects Talk
In de maandelijkse Architects Talk van het NAi staat de praktijk van de ontwerper centraal, niet zozeer opgevat als een verzameling gerealiseerde gebouwen of projecten, maar als een ontwerppraktijk met aandacht voor inspiraties, aspiraties, motivaties, conceptueel kader en positionering.
In elke Architects Talk geven twee ontwerpers een korte presentatie, waarna zij met elkaar in gesprek gaan. Het NAi nodigt de eerste spreker uit, die op zijn of haar beurt een tweede spreker uitnodigt.

Tijd
Deze Architects Talk maakt onderdeel uit van een serie lezingen, debatten en presentaties waarin het thema tijd in relatie tot architectuur wordt onderzocht. Tijd is één van de thema’s van de innovatie-agenda Architectuur als Noodzaak van het NAi.

Hans van Heeswijk
Hans van Heeswijk studeerde in 1980 af als bouwkundig ingenieur aan de TU Delft. In 1985 begon hij zijn eigen bureau in Amsterdam, nadat hij ervaring had opgedaan bij Aldo van Eyck. Hans van Heeswijk architecten is vooral bekend door de bouw van musea en het verbouwen van monumentale panden. Maar zijn werkterrein is breder. Het oeuvre van Van Heeswijk omvat een breed spectrum van de bouwopgave, zoals openbare gebouwen, bruggen, utiliteitsbouwprojecten en woningbouw. Bekende projecten zijn het ontwerp voor het museum Hermitage Amsterdam en de transformatie van De Beyerd in Breda tot Graphic Design Museum. Recent kreeg Van Heeswijk de opdracht voor het uitbreiden van het Mauritshuis in Den Haag. Van Heeswijk won vele prijzen waaronder de Nederlandse Bouwprijs voor de Hermitage in Amsterdam (2011) en de Brug over de Zuid-Willemsvaart bij Veghel (2003). In 1980 won hij de eerste Prijs bij de Archiprix.

Nanne de Ru
Nanne de Ru ontving in 2002 zijn ‘Master of Excellence in Architecture’ aan het Berlage Instituut in Rotterdam. Daarvoor werkte hij bij One Architecture en, van 2002 tot 2004, als onderzoeker en ontwerper voor het bureau AMO/OMA van Rem Koolhaas in Rotterdam. In 2005 richtte hij, samen met Charles Bessard (Frankrijk, 1970) Powerhouse Company op, een ontwerpbureau met vestigingen in Rotterdam en Kopenhagen. Inmiddels heeft Powerhouse Company zich ontwikkeld tot een bi-polair, working apart together-bureau. Het bureau won in 2008 de AM NAi-prijs en de Dutch Design Award voor Villa 1 en in 2009 de ‘Europe 40 under 40 - Award voor 'best emerging young architect and designer’. Onlangs won Nanne de Ru de Rotterdam-Maaskantprijs voor Jonge Architecten 2011.

Waar en wanneer?
Donderdag 9 juni 2011
Aanvang: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Voertaal: Nederlands
Locatie: het Werkhotel, Schieblock (Schiekade 189, Rotterdam)
Toegang: € 5,- / € 3,- voor studenten / gratis voor Vrienden van het NAi.
NB. Bij de kassa kan alleen contant worden betaald.
Inschrijven via www.nai.nl/inschrijven

(Persbericht)