Herta Müller wint de Nobelprijs voor literatuur

Bij de bookmakers is het jaarlijkse lijstje met Nobelprijskandidaten steeds ongeveer hetzelfde – Amos Oz staat bovenaan, naast Philip Roth, Claudio Magris, Adonis en Les Murray. Maar volgens vertrouwd recept zaten de bookmakers er ook dit jaar weer naast. Donderdag werd bekend dat de Nobelprijs naar de Duits-Roemeense schrijfster Herta Müller ging, ‘who, with the concentration of poetry and the frankness of prose, depicts the landscape of the dispossessed’.

Herta Müller is geboren in Nitzkydorf, in Roemenie in 1953. In 1987 emigreerde ze naar Duitsland met haar ex-echtgenoot, de schrijver Richard Wagner. Ze schreef romans, gedichten en essays, veelal met het leven onder een dictatuur als onderwerp. In Duitsland viel Müller al vaak in de prijzen, voor haar proza, poëzie én essayistiek. In 1994 kreeg ze de Heinrich von Kleist-prijs; ze won de Literatuurprijs van de Konrad Adenauer Stichting in 2004; in 2005 ontving ze de Berlijn Literatuurprijs. Haar meest recente roman Atemschaukel verscheen deze zomer bij Hanser Verlag.

In De Groene Amsterdammer van 14 oktober zal een artikel van Marja Pruis over Herta Müller staan. De week daarop bespreekt Jan Luijten haar nieuwe roman. In de tussentijd staat er op de website Sign and Sight een voorpublicatie uit Atemschaukel (in het Engels)

Medium 1178839