Chisinau –_ In Moldavië begint de hervormingsgezinde regering het nieuwe jaar met de wind in de zeilen. Kort voor Kerstmis kondigde het Internationaal Monetair Fonds (imf) aan ruim vijfhonderd miljoen euro beschikbaar te stellen – geld dat premier Natalia Gavrilita hard nodig heeft om de schade te herstellen van jaren mismanagement en corruptie door Moskou-gezinde regeringen. De imf-leningen volgen op eerdere financiële injecties van de Europese Commissie.
‘De regering is vastbesloten om hervormingen door te voeren’, vertelt Rodgers Chiwani, vertegenwoordiger van het imf in Moldavië’s hoofdstad Chisinau. Een belangrijke voorwaarde voor de imf-leningen zijn behalve hervormingen in de financiële sector en het bankwezen ook de terugvordering van de vele miljoenen euro’s die zijn ontvreemd aan Moldavische banken tijdens de ‘diefstal van de eeuw’ in 2014, waarvan bekende oligarchen worden verdacht. Een van de voortvluchtigen, politicus en zakenman Ilan Sor, houdt zich op in Israël.
Sor deed vanuit zijn schuilplaats afgelopen zomer nog mee aan de vervroegde parlementsverkiezingen, die met een verpletterende meerderheid werden gewonnen door president Maia Sandu’s Partij voor Actie en Solidariteit (pas). Een flinke opsteker voor Sandu, die in november 2020 was gekozen tot president: zij kon nu doorpakken met het bestrijden van corruptie. Met een parlementaire meerderheid achter zich wisten Gavrilita en Sandu het afgelopen half jaar zelfs corona en de energiecrisis te bezweren.
Onlangs kondigde het Kremlin zelfs aan dat Rusland de politieke dialoog met Moldavië gaat herstellen. Nog een overwinning voor Sandu, die zich pragmatisch heeft opgesteld ten opzichte van het grote Rusland, dat nog altijd meer dan tienduizend ‘vredestroepen’ op Moldavisch grondgebied heeft in de niet erkende autonome regio Transnistrië.
Tot nu toe zijn Sandu en de pas-regering hun beloftes aan de Moldavische bevolking nagekomen. Het logge ambtenarenapparaat wordt aangepakt, het pensioensysteem hervormd en ook de publieke uitgaven zijn redelijk onder controle. En nog nooit zijn in Moldavië zoveel strafzaken geopend tegen rechters, officieren van justitie, parlementsleden, voormalig ministers en politie-officieren. De regering is zelfs een afzettingsprocedure gestart tegen de van corruptie verdachte openbaar aanklager Alexandr Stoianoglo. Dat de hervormers in Chisinau daar iets al te voortvarend bij te werk gaan en constitutionele procedures willen verkorten, werd zelfs door de Venetië Commissie voor Democratie en Recht van de Raad van Europa met de mantel der liefde toegedekt in haar recente advies.