Shanghai – Het Volksbevrijdingsleger maakt zich zorgen. Chinese jongeren spelen te veel videospelletjes, krijgen niet genoeg beweging en masturberen te veel. Dat zijn drie van de tien redenen die het leger aanvoert voor het feit dat veel jongeren niet slagen voor de militaire keuring. Ze zijn eenvoudigweg niet fit genoeg.

In een stad in de centraal gelegen provincie Hebei faalde maar liefst 55 procent van de aspirant-militairen. In een ander district haalde slechts 25,6 procent de test. Jongeren eten ongezond en zijn steeds vaker te zwaar, zegt Li Xianggui, een ziekenhuisdirecteur die al twintig jaar militaire testen afnam, in de krant van het Volksbevrijdingsleger.

‘De fysieke conditie van veel jonge mensen die zich aanmelden, is niet ideaal. Maar we kunnen moeilijk onze standaarden verlagen’, zei Gao Jindong, een commandant belast met het werven van nieuwe rekruten. Door de problemen op sociale media te melden, hoopt het leger jongeren te waarschuwen. Steeds meer jongeren kiezen namelijk voor militaire dienst. Dit jaar schreven 1,07 miljoen jongeren zich in, een stijging van ruim vijf procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat zijn 5,7 miljoen méér rekruten.

Volgens Chinese media komt die stijging door een groeiend patriottisme onder de jeugd. Waarschijnlijk heeft opportunisme er ook iets mee te maken. Wie namelijk in dienst gaat, krijgt later de kans om door te studeren of een bedrijf op te zetten, met financiële hulp van de staat. Het wordt ook makkelijker om Partijlid te worden, wat volgens veel Chinezen nog steeds de beste kans is op een baan als ambtenaar en daarmee op een verzekerd inkomen. Een opgeluchte Chinese vader schrijft dan ook op het sociale platform Weibo: ‘Godzijdank! Vorig jaar werd mijn zoon afgewezen, maar na een jaar hard werken is het deze keer wel gelukt.’

De te zware jeugd staat niet op zichzelf. Van alle Chinese mannen kampt ruim tien procent met overgewicht, bij de Chinese vrouwen is dat vijftien procent. In totaal zo’n 89 miljoen mensen. De centrale regering komt daarom met het plan Healthy China 2030. Het aantal mensen dat regelmatig aan sport doet moet omhoog van 360 miljoen in 2014 tot 530 miljoen, en het aantal rokers moet fors omlaag. Ondertussen kondigden fastfoodketens zoals kfc, McDonald’s en koffieshop Starbucks met hun calorierijke snacks forse uitbreidingen aan – een regelrechte uitdaging van Pekings gezondheidscampagne. Maar die campagne weet nu in ieder geval het leger achter zich.