Seoul – Een tijdelijk demonstratieverbod in de Zuid-Koreaanse hoofdstad vanwege het snel om zich heen grijpende coronavirus is op een mislukking uitgelopen. Een grote groep ouderen met megafoons en mondkapjes voor zwaaide dit weekend als vanouds met hun vlaggen en eiste de vrijlating van oud-president Park Geun-hye, in 2017 afgezet wegens corruptie. Deze demonstranten, allen protestants, verzamelden zich op het centrale Gwanghwamun-plein onder leiding van de uiterst conservatieve dominee Jun Kwang-hoon. Juist ouderen zijn kwetsbaar voor het coronavirus. Daarom kwam burgemeester Park Won-soon van Seoul persoonlijk naar het plein om hen te proberen te bewegen naar huis te gaan, maar tevergeefs.

Demonstreren zit de Koreanen in het bloed. Toen Korea een confucianistisch koninkrijk was, was het de plicht van een goede burger om de vorst op misstanden te wijzen door te demonstreren. Die traditie werd voortgezet onder de Japanse bezetting en later ook in de republiek Zuid-Korea. Zo brachten de studentenprotesten Korea in de jaren tachtig uiteindelijk democratie.

Verderop in het centrum vindt dit weekend een kleinschaliger protest plaats, bij het populaire maar vrijwel lege winkelwijkje Insa-dong. Een zwartgeklede man met strooien hoed op bespeelt de gayageum, een snaarinstrument. Ook hij draagt een mondkapje.

Zijn zorgen staan op een kartonnen bord geschreven: ‘Het bevorderen van pro-Japanse cultuur en het verstoren van onze nationale cultuur’. Hij is fel tegen de groeiende Japanse invloed en zijn verzet is een uitvloeisel van de recente handelsruzie tussen Japan en Zuid-Korea, maar de pijn zit dieper. Japan was de kolonisator van Korea tussen 1910 en 1945 en heeft het land als een wingewest gebruikt, zonder daar ooit spijt van te hebben betuigd.

Nu vanwege de coronacrisis alle openbare evenementen worden stilgelegd, is het de vraag of aanstaande zondag de demonstratie kan doorgaan bij de jaarlijkse herdenking van de 1 Maart-Beweging. Op die datum in 1919 vond het eerste grote Koreaanse protest tegen de Japanse bezetting en vóór onafhankelijkheid plaats. Die protesten werden in 1919 bloedig neergeslagen met duizenden doden tot gevolg. Mocht de herdenking niet doorgaan, dan zit in elk geval de eenzame gayageum-speler op zijn plek.