Roy Makaay deed wat hij moest doen bij een van de moeilijkste clubs van Europa: scoren. Hij werd de eerste Nederlandse topscorer van Bayern München. Hij scoorde mooie en belangrijke goals in zowel de Bundesliga als de Champions League. Maar bij het Nederlands elftal wordt hij telkens weer gepasseerd ten faveure van Patrick Kluivert, die al jaren niet meer doet wat hij moet doen bij zijn club. Nu hij steeds minder is gaan scoren, is hij bij zijn club gedegradeerd tot reserve. En toch vindt de assistent-trainer van Barcelona, Henk ten Cate, dat Kluivert moet spelen in het Nederlands elftal. Vindt daar maar enige logica in: dat een spits te slecht is voor Barcelona maar in het Nederlands elftal moet spelen ten koste van de topspitsen uit Duitsland en Engeland, om nog maar even te zwijgen van Turkije.

Vorige week oefende Nederland tegen België, Ierland en de Faeröer Eilanden. Zelfs tegen een stelletje prutsers van het niveau eerste klasse amateurs scoorden Van Nistelrooy en Kluivert niet. Dus zei bonds coach Dick Advocaat een dag na het nutteloze gedraaf tegen die eilandbewoners dat Makaay tegen Ierland zou spelen. En toen trainde Makaay in de ogen van de trainer weer niet goed en werd hij weer gepasseerd ten faveure van Van Nistelrooy en Kluivert. Advocaat en de immer zwijgzaam toekijkende Van Hanegem willen bewijzen dat je ook achteruit schaatsend een wereldrecord kunt breken. En Van der Vaart weet al dat hij de kandidaat-nummer 10 is, met overigens rugnummer 11. Seedorf moet zich bewijzen ten koste van Van der Vaart. Dat deed hij vorige week elke training, maar voor Clarence Seedorf gelden nu eenmaal andere wetten. Waar sommigen boven de wet staan, staat Clarence onder de wet.

Maar het meest onthullend tijdens de trainingsstage in Zwitserland was dat er wél partijtjes werden gespeeld met het zogenaamde A-team in een 4-4-2 opstelling, maar dat de training niet één keer werd onderbroken om de spelers erop te wijzen wat ze allemaal fout deden. En dat was aanvallend bijna alles. Nooit maakte een van de coaches de spelers duidelijk hoe je speelt met twee spitsen, wat er dan wordt verwacht van de middenvelders. De spelers deden maar wat, trainden zoals ik met mijn elftal train op woensdagavond, met als enige doel eens een avondje lekker vrijuit te rennen. In het moderne voetbal worden wedstrijden beslist na dode spelmomenten als corners en vrije schoppen. U raadt het al.

En als Nederland wint van Duitsland, niveau dauwtrappers, zijn coaches en spelers weer superhelden. Dan is het allemaal heel doordacht geweest, het doelloze gedraaf vorige week in Zwitserland.