Rabat - Marokko’s islamisten hebben het deze dagen druk, want het ‘homogevaar’ komt aan alle kanten op ze af, althans, zo voelen ze dat zelf. Volgende maand komt Elton John naar de Marokkaanse hoofdstad, om daar zeer tegen hun zin op te treden tijdens het prestigieuze muziekfestival Mawazine. En deze maand verscheen in Marokko het eerste Arabischtalige homoblad, Mithly, dat zowel ‘homo’ als ‘net als ik’ betekent.
In hun krant Attajdid (‘Vernieuwing’) protesteerden de islamisten openlijk tegen de komst van Elton John. Het optreden van de Britse zanger zou deel uitmaken van een westers complot om Marokko te ‘homoseksualiseren’. Gevraagd naar wat zij hier precies mee bedoelden, namen de islamisten enig gas terug. Ze waren voornamelijk tegen zijn komst, zeiden ze nu, omdat de rockster ooit heeft gezegd dat Jezus gay geweest zou zijn - en Sidna Aïssa wordt door de islam als een profeet beschouwd.
In het hoofdredactionele commentaar van het eerste nummer van Mithly gaat oprichter Samir Bargachi onder meer op de Elton John-affaire in, in een poging te analyseren waar islamisten nu eigenlijk met het land naartoe willen. Hij stelt vast dat niet alleen de islamisten ‘onze vijanden’ zijn, maar de Marokkaanse staat ook. Op ‘tegennatuurlijke handelingen met een individu van hetzelfde geslacht’ staat nog altijd zes maanden tot drie jaar gevangenisstraf. Sinds de onafhankelijkheid zijn vijfduizend Marokkanen achter de tralies gezet op grond van hun homoseksualiteit, aldus Bargachi.
Mithly is clandestien in Marokko gedrukt, in een kleine oplage van tweehonderd exemplaren, deels aan vrienden uitgedeeld, deels onder de toonbank verkocht. ‘Het is ons niet gelukt officieel toestemming te krijgen om het in Marokko te laten drukken en verspreiden’, aldus Bargachi. In het eerste nummer onder meer stukken over het wel en wee van de coming out, over internationale Vrouwendag, en nieuwtjes uit de homowereld. De weinige foto’s zijn ingetogen.
Het blad zal het volgens Bargachi vooral van zijn website - www.mithly.net - moeten hebben, die mede werd gesponsord door de Europese Unie. Bargachi, nog geen 25 jaar, een uit Nador afkomstige Marokkaan die al jaren in Madrid woont, richtte een paar jaar geleden al Kif Kif (‘Hetzelfde’) op, een organisatie die zich inzet voor gelijke rechten voor homo’s en lesbiennes in Marokko. Met Mithly hoopt hij een blad te maken waarin ‘een gemeenschap die in stilte lijdt’ zich kan uiten.