Vorige week nam Pim Fortuyn afscheid als columnist van Elsevier. Als alles volgens plan verloopt, wordt hij in november gekozen tot lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Bij de kamerverkiezingen van volgend jaar moet de grote afrekening met de post-kokkiaanse PvdA volgen en dan is de weg vrij voor het eerste zakenkabinet-Fortuyn en diens beoogde programma van «renationalisatie».

De Groene wist de hand te leggen op een conceptlijst met beoogde bewindslieden voor het zogeheten «rompkabinet». In haar toelichting meldt de verantwoordelijke commissie dat «charisma en gebleken verdiensten» als eerste criterium hebben gefungeerd». Men wil af van de «muisgrijze traditie van het politieke technocratendom» en de eerste stap doen op weg naar een «politieke meritocratie». Hier volgt een overzicht:

Op Algemene Zaken natuurlijk Pim For tuyn (motivering van de commissie: «Hij heeft alles in zich om de redder van het vaderland te worden, maar moet nog wel leren omgaan met de majesteit»). Vice-premier en Binnenlandse Zaken: Prosper Ego van het Oud-Strijders Legioen. Minister van Oorlog (voorheen Defensie): Louis van Gaal, wiens eerste missie de herkolonisatie van Suriname zal zijn («Ter voorkoming van een Surinaamse Alleingang bij het WK van 2006»). Voor het nieuwe «superministerie» voor Asielbeleid en Migrantenvraagstukken: Theo van Gogh (Doelstelling: «Iedereen met een hoofddoek in de trein naar Westerbork»). Minister van Volksgezondheid: Youp van ‘t Hek («Zijn grensverleggende en moedige ideeën op het gebied van een lik-op-stukbeleid voor psychische simulanten in de kwestie Singh Varma zijn onder meer zeer bruikbaar bij de beoogde grote zuivering van de WAO»). Minister van Financiën: Cor Boonstra («Eindelijk een rentmeester die geld verdient in plaats van uitgeeft»). Op Economische Zaken: Sylvia Tóth («Want zij kent Cor Boonstra het beste»). Op Onderwijs, Kunst en Wetenschappen: Ronald Giphart, die eerder actief was als lijstduwer van Leefbaar Utrecht (motivatie commissie: «Giphart is stellig het grootste genie dat de moderne vaderlandse letterkunde heeft voortgebracht»). Op Buitenlandse Zaken vinden we prins Bernhard («Een geniale netwerker en bovendien de eerste globalist van Nederland»). Landbouw en Visserij: Harry Mens («Harry heeft nu lang genoeg op een fatsoenlijke baan gewacht»). Minister van Justitie: A. Docters van Leeuwen, gesteund door Peter R. de Vries als staatssecretaris. Vrom: Jan Timmer/Rienk Kamer. Sociale Zaken: Emile Ratelband en Tineke de Nooij. Verkeer en Waterstaat: Pieter van Vollenhoven. Voor het ministerie van Grote Stedenbeleid wordt nog getwijfeld tussen Roel in ’t Veld en Wim Bosboom.

De verantwoordelijke commissie onder leiding van Jan Nagel is enthousiast en rekent op een eclatante overwinning: «Deze équipe zal het poldermodel voor eens en altijd doen vergeten.»