‘Ik ben ziek van al dit geweld’

Na de aanslag op Charlie Hebdo proberen de Fransen de omvang van de ramp te bevatten. Eenheid is voordat de ‘republikeinse mars’ begint nog ver te zoeken. Een persoonlijke rondtocht van onze correspondent Marijn Kruk. Lees op groene.nl of via Blendle.

‘Alle klootzakken moeten worden aangepakt’

Op de pagina’s van Charlie Hebdo leeft de cultuur van de jaren zestig voort: macht bestrijd je met de lach en taboes bestaan niet, schrijft Casper Thomas. Lees op groene.nl of via Blendle.

‘Na’al abouk la France!’ (‘Krijg de klere, Frankrijk!’)

Na de jihadistische terreur in Parijs vreest Nederland een herhaling op eigen bodem. Maar niet elke jihadist is hetzelfde. Het Franse homegrown jihadisme is agressiever dan elders. Het gif van de Frans-Algerijnse oorlog borrelt telkens weer op, schrijven Hassan Bahara & Rutger van der Hoeven. Lees op groene.nl of via Blendle.

In het oog van de beeldenstorm

De islam kent een verbod op het afbeelden van de profeet Mohammed. Afbeeldingen worden ervaren als beledigend. Maar het verbod is in de koran niet terug te vinden en vroeger was het geen probleem, schrijft Bart Schut. Lees op groene.nl of via Blendle.


Zelfbeheersing en zelfkritiek – daarmee zullen we het moeten doen

Op de cover van de nieuwe Charlie Hebdo staat opnieuw Mohammed afgebeeld. Hij houdt het bordje met ‘Je suis Charlie’ in zijn handen. In alle wrange ironie bevat het omslag allicht ook een boodschap, schrijven Margreet Fogteloo en Xandra Schutte in ons commentaar deze week (gratis).

Cherchez la femme

Marja Pruis was geïnteresseerd in de vrouwelijke cartoonist die was omgekomen bij de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Lees haar column op groene.nl of via Blendle.

Nog geen abonnee en dus geen toegang tot de verhalen? U leest De Groene digitaal al vanaf € 4,95 voor één week. Wilt u het hele nummer lezen, kies dan voor een weekabonnement (dat is een week lang toegang tot ons archief, inclusief een digitale editie van de huidige Groene Amsterdammer).

Beeld: Milo