In de regio Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées staat een monsterverbond van het groene eelv, het Front de Gauche, de Parti Communiste, lokale partijen en niet-gebonden burgerinitiatieven te popelen om de linkse fakkel over te nemen. De regio stemt traditioneel links en de afstand met bestuurlijk Parijs is groot.

Serge Regourd had nog nooit eerder op een lijst gestaan en is lid van geen enkele partij, maar nu is deze eminente hoogleraar in de rechten een van de lijsttrekkers van Nouveau Monde (NM). Het is nu of nooit volgens hem: ‘De PS heeft de kiezer verraden. Er heerst een enorme teleurstelling onder de mensen. Ook ik heb voor Hollande gestemd.’ Hollande of Sarkozy, het heeft volgens hem weinig verschil gemaakt. ‘Eigenlijk is Hollande erger; rechts is traditioneel tenminste nog bang voor sociale onrust.’

Om te kunnen winnen zal links een geloofwaardig alternatief moeten bieden voor het Front National. Volgens Marine Le Pen (FN) zijn alle politici ‘verrot’. Ook Nouveau Monde wil de trap schoonvegen: slechts één mandaat per vertegenwoordiger, met de mogelijkheid om het mandaat in te trekken, geen onderhandelingen achter gesloten deuren, maar alles zo publiek mogelijk. En, net als het Spaanse Podemos: non-professionals zoals Regourd in de politiek.

Toulouse is de aanslagen van 2012 nog niet vergeten. Getuige de vrouw van wie de kinderen nog steeds een psycholoog zien en wier zoon toevallig woont in het getroffen gebied in Parijs. Regourd wil de oorzaken van het terrorisme aanpakken, die volgens hem voor een groot deel voortkomen uit de eigen koloniale geschiedenis van Frankrijk. Maar is het aanpakken van de sociaal-economische problemen in de banlieues wel genoeg? Een progressief groen-linkse politiek in tijden van ‘oorlog’ zoals Hollande het noemt, is niet vanzelfsprekend. Hoofdlijsttrekker Onesta van Nouveau Monde heeft voor de zekerheid alvast de hand uitgestoken naar de PS en stelt een ‘brede dialoog’ voor.