‘Er zijn dagen dat ik vrees dat dit Weimar is, dat onze democratie op instorten staat. Ik denk dat Amerika veel had kunnen leren door de Europese ervaringen met autoritair bestuur beter te bestuderen, wellicht had dat ons nederigheid en dankbaarheid geleerd. Maar dat hebben we niet gedaan, en nu oogsten we de storm, voor mijn gevoel soms letterlijk. Je herkende onze buurten niet meer terug na orkanen van meer dan tweehonderd kilometer per uur die hier onlangs tekeergingen. Niemand kon de schade ontlopen. Gedeukt en gekneusd gaan we verder, richting verkiezingen, waar het hard tegen hard gaat.

Misschien houden onze instituties het. Ik woon in een behoorlijk Republikeins deel van Cedar Rapids, langs de weg naar de country clubs. Wat ik merk is dat ook veel Republikeinen er genoeg van hebben, ze zijn de gekte zat. In Florida lopen de oudere kiezers weg van Trump. We hebben maar weinig overlopers nodig om Biden de overwinning te bezorgen.

Hij is mijn man, Biden. Ik heb hem kaal zien worden en zijn haar weer zien terugkrijgen. Ja, Biden draait al een eeuwigheid mee, maar hij is in topvorm. Wat ik waardeer is zijn eerlijkheid. Hij kijkt je aan en geeft ruiterlijk toe waar hij fout heeft gezeten, zoals laatst toen hij zei dat steun voor de ‘tough on crime’-wetten een vergissing was.

Vergis je niet, Biden was praktisch afgeschreven. In mijn district haalde hij tijdens de voorverkiezingen zo weinig stemmen dat hij bijna niet eens verkiesbaar was. Toen kwam South Carolina, en de steun van Congreslid Jim Clyburn, en werd duidelijk dat hij het voor ons tegen Trump moest opnemen. Kamala Harris is een excellente keuze als vicepresident. Zij belichaamt de toekomst van de Democratische Partij.

Dit land ligt onder vuur van virussen en protesten. En nu hebben we onze krachten bijeengeraapt. De Democraten hadden hier een paar maanden geleden geen enkele organisatie. Nu zijn we weer aan het bellen en werven. Normaal zou ik nu deur voor deur afgaan, maar corona houdt hier flink huis. Toch zit er bloed, zweet en tranen in deze campagne. Het enthousiasme om te gaan stemmen was nog nooit zo groot.

De Democraten hebben een neiging tot zelfdestructie, dus ik blijf hopen en bidden. Als Biden het haalt, wordt hij een overgangsfiguur die de toorts zal doorgeven aan de volgende generatie. Nu gaat het erom dat we vaste grond vinden. De rest komt daarna.’