Rome – Kon hij de zeurende Italiaanse politici maar opsluiten in een zaal, op een dieet van water en brood zetten en het dak boven hun hoofd stukje voor stukje verwijderen.
Sergio Mattarella (76), de president van Italië, zou waarschijnlijk graag de macht hebben die de ‘Podestà’ van Viterbo had in de Middeleeuwen, toen het eerste en langste conclaaf ooit in zijn stad werd gehouden. Van 1268 tot 1271 deden de kardinalen erover om een opvolger voor paus Clemens IV te kiezen. Op kosten van het volk van de midden-Italiaanse stad Viterbo aten en dronken de kerkvorsten groots en werden het drie jaar lang nooit eens. Tot de Podestà besloot om de stadspoorten op slot te gooien en de kardinalen op te sluiten in een zaal van het Palazzo dei Papi, clausi cum clave – opgesloten met een sleutel – waar het woord ‘conclaaf’ vandaan komt. En toen dat nog niet genoeg was, werden de kardinalen op een hongerdieet van water en brood en gezet en werd het dak boven hun hoofd dakpan voor dakpan verwijderd. Binnen twee dagen was er een nieuwe paus, Gregorius X.
Twee maanden geleden ging Italië naar de stembus. Er kwam een heel duidelijke winnaar uit de bus, de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo met bijna 33 procent. Maar omdat een paar maanden voor de verkiezingen slinks een kieswet is bedacht die één winnaar uitsluit, wordt er nu al twee maanden gedimdamd door de Italiaanse politici. Het rechtse blok is gegijzeld door Berlusconi, die bij lange niet de grootste werd, maar profiteert van deze kieswet die tot coalitievorming dwingt. Aan linkerzijde heet de gijzelaar oud-premier Matteo Renzi, die zich niet kan neerleggen bij het feit dat hij dik heeft verloren en moet opstappen. En zo gaat dit nu al twee maanden door, zonder dat er ook maar een millimeter beweging in zit. Die wil niet met die en die wil alleen met die maar zonder die. Een patstelling die doet denken aan het verhaal van de wolf, de kool en de geit.
Volgens de Italiaanse grondwet is de president van de republiek de regisseur van de regeringsformatie. Sergio Mattarella is een geduldig man, maar begint zichtbaar genoeg te krijgen van de delegaties die nu al twee maanden het presidentiële paleis in en uit lopen zonder dat er iets gebeurt. Clausi cum clave, het zou een oplossing kunnen zijn.