Poolse voetbalsupporters in oorlog met de Poolse staat in Tegenlicht. Klaas-Jan Huntelaar in 24 uur met… bij Wilfried de Jong. Jörgen Raymann die Clarence Seedorf portretteert. Wind­vlagen vooraf aan de orkaan van het EK voetbal. Seedorf is nog altijd groots maar stond zes jaar geleden voor het laatst in Oranje en werd daar nooit wat hij in clubvoetbal was. ‘Black pride’ in combinatie met twee gemiste penalty’s bleek dodelijk voor de liefde van witte supporters die hem systematisch uitfloten en nu verontwaardigd zijn over Duitsers die ‘onze’ Robben uitfluiten.

Raymann bewondert Seedorf en daar zijn volop redenen toe. Voetballer die tegelijk succesvol zakenman is maar vooral zijn roots nooit vergeet, gezien wat hij in en voor Suriname doet aan sport en maatschappelijke projecten – kom er es om bij het voetballend villa-, Maserati-, zeiljacht-, bunga bunga-gilde. De sympathie zal wederzijds zijn en daarom mocht Raymann komen waar Seedorf weinigen toelaat: in Italiaans huis en kantoor, bij oma in Paramaribo, op zijn verjaardagsfeest. Leuk, maar meer reportage dan documentaire. Waar het spannend werd – ontmoeting met de president, drugshandelaar, verantwoordelijk voor minstens achttien moorden, verkrachter van rechtsstelsel, waarheid en geschiedenis – zie je die schurk alleen maar binnenkomen, handje geven en uit beeld is Bouta. Geen woord wisselen de betrokken voetbalmiljonair en tv-maker erover. Knip Bouterse er dan helemaal uit. Huntelaar dan. Aardige jongen, bezeten maar tegelijk relativerend. Hij stortte in toen de vroege dood van zijn oom en voetbalvriend aan de orde kwam, waar De Jong meer verbaasd dan empathisch op reageerde. En het ging over de pijn van dat WK van 2010 natuurlijk, waar Huntelaar nooit kon laten zien wat hij kan vanwege Van Persie. De gastheer zinspeelde op herhaling daarvan in Oekraïne. Niet uitgesloten.

Tot hier uw voetbalanalist. Verder over documentaire. De voortreffelijke Human-reeks Ondertussen in Nederland vervolgt met, excuseer, een voetbalfilm. In De prijs van de hemel wordt Pablo Paulino Rosario, wonderkind, gevolgd van zijn dertiende tot veertiende verjaardag. Er bestaan filmbeelden van bijna-naamgenoot Romario op die leeftijd, en zonder garantie voor de toekomst, groot is het verschil in technische beheersing niet. Allemachtig wat een spelertje. We beginnen nog bij dws waar hij, hoewel klein van stuk, reus tussen dwergen is en oud-dws’ers Gullit en Rijkaard ten voorbeeld gesteld krijgt. Er wordt aan hem getrokken door Feyenoord en psv, maar Ajax wint. Hoe dat werven van kinderen gaat maken we in flarden telefoongesprek mee en vrolijk stemmen die niet. Helaas is Pablo’s papa de contact­persoon en dat maakt het beduidend erger. Want de film mag over een voetballertje gaan, hij gaat vooral over een vroegoud kind uit een groot gezin waarvan de moeder de zorg niet aankan en de elders wonende vader veel praatjes maar nul verantwoordelijkheidsgevoel heeft. De man waarschuwt Pablo indringend voor de meisjes en foute vrienden die op zijn talent en geld af gaan komen (zoals ze bij hem kwamen op zijn talent voor beroven en mesvechten). Tegelijk schept hij in diens aanwezigheid op over zijn zoontje voor wie hij binnenkort kapotjes moet gaan kopen vanwege zijn onweerstaanbaarheid voor de meiden. Zo een man dus. Je hoopt dat Pablo het Nederlands elftal haalt, de beslissende penalty in de WK-finale van 2022 benut en goed voor mama zal zorgen. Opeens zie je Dennis Bergkamp langs de lijn staan, want die werkt bij Ajax, en je denkt aan zijn wereldgoal tegen Argentinië. Maar het mooie van de film: Dennis is figurant, Pablo de held. Nu op naar het land van de mislukte Oranje-revolutie.

Raymanns Helden, via Uitzending gemist. Jack Janssen, De prijs van de hemel, Ondertussen in Nederland, Human, donderdag 7 juni, 22.58 uur, Nederland 2