De groep bestaat uit leden van twee indianenstammen, de Standing Rock Sioux en de Cheyenne River Sioux, plus sympathisanten uit de milieubeweging. Zij willen de aanleg verhinderen omdat de pijpleiding, die ruwe olie gaat vervoeren, voor hen heilige culturele plaatsen doorkruist en mogelijk het drinkwater zal vergiftigen. Projectontwikkelaar Energy Transfer Partners beweert dat de tweeduizend kilometer lange leiding door North Dakota, South Dakota, Iowa en Illinois ‘veilig’ is.

De aanhoudende protesten van de ‘waterbeschermers’ leidden ertoe dat het Corps of Engineers in september de vergunning om het laatste stuk pijpleiding aan te leggen opschortte, zodat nader onderzoek kan worden verricht. Ondertussen nemen ter plaatse de spanningen toe. Honden, rubberen kogels, waterkanonnen, traangas en pepperspray zijn al ingezet door de politie – gesteund door het door Energy Transfer Partners ingehuurde veiligheidsbedrijf.

Barack Obama zou per presidentiële order de vergunning kunnen intrekken, de pijpleiding langs een andere route kunnen laten lopen en het geweld tegen de activisten kunnen stoppen. Maar grote politieke druk om in de benen te komen zal hij niet voelen. De Republikeinen zijn voor de aanleg van de pijpleiding omdat deze tot extra export van Amerikaanse ruwe olie leidt (en ze toch niet in klimaatverandering geloven). Van de prominente Democraten in Washington roert alleen Bernie Sanders zich nadrukkelijk, hoewel zijn oproepen aan president Obama om in te grijpen nu ook door senator Al Franken worden gesteund. De stilte van Obama’s partijgenoten is niet zo vreemd, zo schreef onlangs de progressieve website CounterPunch. De Dakota Access-pijpleiding wordt namelijk (indirect) gefinancierd door enkele van de grootste donoren van de Democratische Partij, waaronder Goldman Sachs en Warren Buffett.

De Republikeinse gouverneur van North Dakota, Jack Dalrymple, heeft inmiddels de evacuatie van de activisten bevolen. Alleen een negatief oordeel van het Corps of Engineers kan de aanleg van de pijpleiding nog dwarsbomen. Tegen die tijd is vermoedelijk Donald Trump president. Dat vooruitzicht deed Kelcy Warren, bestuursvoorzitter van Energy Transfer Partners, onlangs opmerken dat hij ‘honderd procent zeker’ weet dat de pijpleiding er gaat komen. Warren heeft meer dan honderdduizend dollar aan Trumps presidentscampagne gedoneerd, zo bericht CounterPunch. Trump zelf heeft tussen vijfhonderdduizend en een miljoen geïnvesteerd in Energy Transfer Partners.

Beeld: Flickr