Inderdaad, de hoofdstad van dat dictatoriale regime in Noord-Korea, waar niks mag en ze een broertje dood hebben aan de democratie. Barcelona, de meest progressieve, rebelse en kritische metropool van Spanje in de rol van Pyongyang? Jazeker. Tenminste, dat lezen we in diverse Spaanse media.
Aanleiding was de viering van de nationale feestdag van Catalonië op 11 september. Voor het vierde achtereenvolgende jaar demonstreerden meer dan een miljoen mensen voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Net als de voorgaande jaren was het een feestelijke en kleurrijke gebeurtenis waar mensen van zeer diverse herkomst aan deelnamen.
Maar vanaf de Spaanse hoogvlakte zag het er heel anders uit. ‘Honderdduizenden separatisten, geüniformeerd in puur Noord-Koreaanse stijl, overstelpen het centrum van Barcelona’, schreef Libertad Digital vanuit Madrid. De burgerbeweging die de manifestatie organiseerde, had de mensen opgeroepen om iets wits aan te trekken en rode of gele kartonnen mee te nemen om zo een mozaïek te vormen. Dat werd een ‘uniform’.
Libertad Digital is een rechts-radicaal online pamflet. Maar ook El País, de voormalig progressieve krant die onder leiding van hoofdredacteur Antonio Caño in rap tempo naar rechts is opgeschoven, kon de verleiding niet weerstaan om de vergelijking met Noord-Korea te maken.
Enkele dagen eerder had Felipe González het in dezelfde krant nog iets bonter gemaakt. De ex-premier vergeleek de situatie in Catalonië met ‘het Duitse of Italiaanse avontuur in de jaren dertig van de vorige eeuw’. Hij gooide honderdduizenden, wellicht miljoenen mensen die op een vreedzame en democratische manier en om wat voor reden dan ook niet langer deel willen uitmaken van de Spaanse staat op één hoop met nazi’s en fascisten. González ontving luid applaus in Madrid en omstreken. De Catalanen waren verbijsterd over zoveel onbegrip.
Op 27 september kiest Catalonië een nieuw parlement. De Catalaanse president Artur Mas heeft de verkiezingen vervroegd nadat een referendum over onafhankelijkheid vorig jaar geblokkeerd werd door de nationale overheid. Als de partijen die voor onafhankelijkheid zijn een meerderheid halen in het parlement in Barcelona willen zij binnen anderhalf jaar de onafhankelijkheid uitroepen.
‘In Madrid hebben ze niet in de gaten dat het de Catalanen menens is’, zegt politiek commentator Inaki Gabilondo. Met de grondwet zwaaien en roepen dat afscheiding illegaal is, is volgens hem zinloos. ‘Problemen kun je niet verbieden.’