Het heeft zo moeten zijn en het is hartstikke goed. Alleen in Rotterdam zitten ze gefrustreerd te piepen. Alsof er de laatste jaren iets goeds is voortgekomen uit de Kuip. En natuurlijk heeft de directeur betaald voetval Henk Kesler enerzijds niets meer te vertellen en tegelijk weer alle macht naar zich toe getrokken. De echte macht ligt nu bij één man, bij de man die Nederland op voetbalgebied het meest heeft geboden en die er het meeste verstand van heeft, Johan Cruijff.

De trainer van Ajax, Ronald Koeman, denkt als Cruijff en komt uit de school van Cruijff. De trainer van Barcelona, Frank Rijkaard, is op advies van Cruijf aangesteld en vorig jaar december alleen gehandhaafd omdat Cruijff onvoorwaardelijk achter hem staat. Cruijff is namelijk ook een goede advocaat, hij kan als het moet recht praten wat krom is.

Hij wist begin juli dat Marco van Basten niets buiten Nederland wilde en daarom trainer van het tweede van Ajax was gebleven, maar wel bondscoach wilde worden. Dus toen de directeur betaald voetbal naar Barcelona reisde, was het telefoontje naar Marco een formaliteit. U begrijpt wel dat Cruijff daarvoor niet naar Nederland reist.

Dat Van Basten alleen vriendjes om zich heen heeft verzameld, is niet slim en niet dom. Niet slim, omdat je wel eens hoort dat je met vrienden geen zaken moet doen. En niet dom, omdat je weet dat niemand in jouw team je in de maling neemt.

Of Menzo een goede keeperstrainer is, weten we niet. Maar voor die ene dag in de voorbereiding op een interland dat hij met de keepers bezig is, is dat onbelangrijk. Want laten we het niet overdrijven, de functie van bondscoach is geen fulltime baan van vijf dagen per week. Zo zag Rijkaard het en zo zien Cruijff en Van Basten de baan. Van Basten heeft alles wat een bondscoach moet hebben. En hij heeft voor op de Advocaten, Van Gaals en Adriaanses dat hij niet zo gauw gefrustreerd raakt door de pers.

Eerder deed Feyenoord de goede keus door Gullit aan te stellen als opvolger van Van Marwijk. Natuurlijk lijken ze niet op elkaar, maar ze waren met z’n vieren de belangrijkste, meest succesvolle en beste spelers van de Europees kam pioen van 1988, Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Marco van Basten. En daarom is het goed dat zij zestien jaar later op hoge posten actief zijn in het spelletje dat nog nooit is overtroffen.