Jeruzalem – Het harde optreden van Israëlische soldaten tegen Palestijnen mag niet meer in beeld of geluid worden vastgelegd en verspreid. Wie toch op deze manier de ‘spirit van de soldaten’ of de ‘nationale veiligheid’ schaadt, riskeert tot tien jaar cel. Door het verbieden van die beschamende documentatie hoopt de wetgever een herhaling van de rel rond de soldaat Elor Azaria te voorkomen.

Azaria maakte vorig jaar in Hebron in koelen bloede een gewonde Palestijn af met twee schoten in het hoofd. De Palestijn had kort tevoren een soldaat met een mes aangevallen en lag uitgeschakeld op de grond. Voor rechts Israël werd Azaria een nationale held, de ideale zoon van iedere Israëlische moeder. Netanyahu en ministers betuigden hun solidariteit. Nu is nieuws over Israëlische overkill al lang geen nieuws meer. Maar ditmaal was de liquidatie gefilmd door een van de tweehonderd Palestijnse vrijwilligers die voor mensenrechtenorganisatie B’Tselem militair machtsmisbruik vastleggen.

Voor een krijgsraad vormden de camerabeelden een onweerlegbaar bewijs. Azaria kreeg veertien maanden. Ter vergelijking: stenen gooiende Palestijnen kunnen twintig jaar krijgen, de tiener Ahed Tamimi zit acht maanden uit omdat ze een soldaat een klap in zijn gezicht had gegeven. Toch waren Azaria’s fans woedend over zijn symbolische veroordeling. Hoewel hun held geen enkele spijt toonde werd hij in mei al na negen maanden vrijgelaten. Luid applaus van zijn ministeriële vrienden. Op een uitbundige party voor familie en vrienden werd de moordenaar uitgebreid gefêteerd.

Om de militaire wandaden in het vervolg zo veel mogelijk geheim te houden nam het kabinet een wetsvoorstel over van de ultrarechtse regeringspartij Yisrael Beitenu (Israël ons huis). Filmen van het optreden van soldaten in bezet gebied wordt verboden. Vanwege bezwaren van de procureur-generaal zal de wet op bijzaken worden bijgeschaafd, om daarna door de rechtse meerderheid in de Knesset te worden aangenomen. Het wetsontwerp hekelt ‘anti-Israëlische en pro-Palestijnse groepen als B’Tselem, de vrouwen van Machsom Watch, Breaking the Silence en verschillende bds-groepen’ die erop uit zouden zijn ‘op een tendentieuze manier het leger te belasteren’.

De wet is het zoveelste regeringsinitiatief om mensenrechtenactivisten te behandelen als terroristenvrienden. Spring voor hen niet in de bres, zoals de EU vorige maand deed. Reactie van de Israëlische minister Yuval Steinitz: ‘De Europese Unie kan naar duizend hellen lopen.’