Tel Aviv - Het lijkt op het liedje van de tien kleine negertjes. Terwijl Netanyahu zijn Nederlandse vrienden bezoekt en bedankt voor hun kritiekloze steun aan Israël dunt de Knesset ter voorbereiding op de naderende verkiezingen zichzelf uit. Het begon met Anastasia Michaeli, het blonde ex-fotomodel, ex-christen en Knesset-lid voor Israel Beitenu, die tijdens een Kamerdebat het ‘Arabische’ Knesset-lid voor de Arbeiderspartij, Ghaleb Majadele, een glas water in het gezicht gooide. Mevrouw Michaeli werd in de ban gedaan, maar Israëlische media hadden eindelijk weer een verhaal dat veel sexier was dan de standaardberichten: over de twintig procent toename van joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden in 2011, de goedkeuring door de regering van nog eens 35.000 nieuwe eenheden in die nederzettingen, het vonnis van de Hoge Raad waarin de wet wordt bekrachtigd die duizenden Palestijnse echtgenoten verbiedt om met hun Israëlische partners in Israël te leven, de Knesset die een wetsvoorstel accordeert dat zonder vorm van proces gevangenisstraf en deportatie mogelijk maakt voor mensen die zonder verblijfsvergunning in Israël zijn.
Het waterincident was koren op de molen van Achmed Tibi, voorzitter van de Arabische partij Ta'al, die al een tijdje op het vinkentouw zit om de bloedmooie ultrarechtse en aan moslimfobie lijdende Michaeli een hak te zetten. In de Knesset droeg hij een zelfgemaakt sinterklaasgedicht voor waarin hij Michaeli ‘kos amok’ noemde - letterlijk een glas vol woede, maar ook een woordspeling op de Arabische vloek ‘koes emak’, ‘de kut van je moeder’. Dat kostte Tibi zijn kop.
Toen waren er nog…
Maar de aftocht van één Arabier ging Israel Beitenu niet ver genoeg. De partij diende een wetsvoorstel in dat bepaalt dat burgers die geen dienstplicht hebben vervuld geen lid van de Knesset kunnen worden. In één klap worden zo alle ‘Arabische’ partijen en Knesset-leden en de ultraorthodoxe partijen opgeruimd.
Toen waren er nog veel minder Knesset-leden.
‘Dan moet je ook alle Knesset-leden die banden hebben met ultrarechtse extremisten en gewelddadige anti-Palestijnse activisten in de ban doen’, reageerde de linkse Meretz-partij.
Tja, dan blijft er nog een handjevol Knesset-leden over.
Die maakten de fout om zich vóór de ontruiming van een - zelfs in Israëlische ogen - illegale joodse nederzetting uit te spreken. Ze kregen dreigmailtjes van onbekende afzenders met het advies: ‘Verlaat de Knesset en red Israël.’ Wie zou Israël nou niet willen redden? En zo komen we aan het eind van het liedje. Na terugkeer in de lege Knesset is Netanyahu helemaal alleen.
Hij gaat ten slotte weg en dus blijft er dan niet één.