Het Italiaanse OM negeert ‘vluchtelingenminister’ Salvini

Rome – Zondagavond werden de Italianen getrakteerd op een livedemonstratie van de trias politica, de scheiding tussen wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht waarop het oud-Griekse concept van de democratie stoelt. Het was in het televisieprogramma met de misleidende titel Non è l’Arena (‘Dit is niet de arena’), want dat was het nu juist wel. Matteo Salvini, ‘de minister van vluchtelingen’ zoals zijn bijnaam luidt, rolde zijn verbale pantserwagens uit om minstens dertig keer hetzelfde te zeggen: ‘De vluchtelingen van de Sea-Watch 3 komen niet, ik herhaal niet, ik herhaal nogmaals Niet! aan land in Italië. Wat mij betreft blijven ze daar wachten tot augustus!’

Live beelden uit de haven van Lampedusa lieten ondertussen het tegenovergestelde zien. Tijdens een inspectie van de Guardia di Finanza werden de 48 resterende vluchtelingen aan boord van de Sea-Watch 3 overgeheveld op een bootje van de haven-capitainerie en naar de haven gevaren. De tv-presentator rook zijn kans: ‘Beseft u, minister, dat nu tegen uw bevel in wordt gehandeld? Wat gaat u nu doen?’ Salvini, in werkelijkheid minister van Binnenlandse Zaken, had geen idee wat er aan de hand was. Hij zag wat de kijker zag en wist niet wie de order had gegeven. Voor de zekerheid dreigde hij alvast met juridische aanklachten ‘jegens iedereen die meewerkt aan deze poging tot clandestiene immigratie van een ngo-schip dat alle regels heeft overtreden’. Salvini dacht, dat was duidelijk, dat zijn regeringspartner de Vijfsterrenbeweging hem deze poets bakte terwijl hij vastzat in een tv-programma, om hem live in zijn hemd te zetten.

De volgende dag bleek dat het Openbaar Ministerie van Agrigento autonoom had gehandeld volgens de bevoegdheden van de trias politica die ook in de Italiaanse democratie gelden. De Sea-Watch 3 was in beslag genomen door het OM en naar de Siciliaanse haven van Licata gesleept, waar hij samen met een ander ngo-schip, de Mare Jonio, voor onbepaalde tijd zal worden vastgehouden voor inspectie. De vluchtelingen waren van boord gehaald en naar Lampedusa gebracht omdat ‘levende have’ bij een inbeslagname dient te worden verwijderd.

De live stunt met het vluchtelingenschip op een week afstand van de Europese verkiezingen zou zich tegen Salvini kunnen keren, maar het kan ook andersom zijn. Want wat de Italianen ervan vinden, kan niet meer worden gemeten. Het zal blijken op 26 mei.