Januari

Nederland wordt per 1 januari voorzitter van de Europese Unie.

In Keulen worden duizend vrouwen betast en bepoteld.

Acteur Alan Rickman overlijdt op 69-jarige leeftijd. De man die een van de meest geliefde filmslechteriken aller tijden is, is niet meer. Als u me niet gelooft, kijkt u gerust eens terug hoe hij Hans Gruber in Die Hard (1988) opvoert.

David Bowie brengt zijn nieuwste en – naar later zal blijken – laatste album Blackstar uit. Twee dagen later, 10 januari, sterft hij aan de gevolgen van kanker.

Februari

Alle filialen van V&D sluiten.

Life of Pablo van Kanye West verschijnt. ‘Hij is een ongelooflijke eikel’, hoor ik vlak daarna iemand zeggen, ‘maar hij maakt gewoon echt hele goede muziek.’ Het is allemaal waar.

Maart

Er zijn meerdere aanslagen in Brussel. Vliegveld Zaventem en een metrostation in de binnenstad zijn het doelwit.

Johan Cruijff overlijdt.

Muzikaal gezien is het rustig, hoewel Kendrick Lamarr untitled unmastered uitbrengt, een verzameling demo’s van eerdere opnamen. Ook Anthony Hamilton, Iggy Pop en Hooverphonic hebben een nieuwe plaat.

April

Nederland stemt nee tegen de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne.

Moderat, Weezer, PJ Harvey en Beyonce komen met hun laatste albums. Voor Beyonce is Lemonade haar tweede visuele album, een door HBO uitgezonden film van een uur, met bijdragen van Kendrick Lamar, James Blake, Diplo, Jack White en meer. Het is er ineens. Het is ‘een hoogtepunt in de geschiedenis van popmuziek’.

Prince sterft.

Mei

Oekraïne wint de 61ste editie van het Eurovisie Songfestival.

Max Verstappen wordt de eerste Nederlandse Formule 1-winnaar ooit. Hij wint de GP van Spanje.

Het nieuwe album van James Blake, The Colour in Anything, is volgens sommigen te lang en te traag, maar onmiskenbaar een prachtig staaltje werk met ongekende hoogtepunten van melancholie. Ik heb het talloze keren beluisterd.

Radiohead brengt A Moon Shaped Pool uit. De band neemt al jaren op eigen manier deel aan de muziekindustrie (niet, eigenlijk): fans zijn gewend te wachten op nieuw werk, er is geen releasedatum en het album verschijnt na een korte, slimme strategie op onder meer social media. A Moon Shaped Pool wordt jubelend ontvangen.

Chance the Rapper brengt zijn derde mixtape Coloring Book uit. Het is briljant.

Corry Brokken – eerste Nederlandse winnares van het Eurovisie Songfestival (1957) – overlijdt op 84-jarige leeftijd.

Juni

The Champ overlijdt: Muhammad Ali gooit op 74-jarige leeftijd de handdoek in de ring.

Het EK 2016 begint. We zijn er niet bij, maar zien wel hoe Russische commando’s Engelse pub-vaders in mekaar rossen in de straten van Marseille.

Toeval of niet, de Britten zullen later die maand voor een vertrek uit de EU stemmen. David Cameron treedt af als premier. Tijdens de campagne voor dat referendum is dan al Jo Cox van het Bremain-kamp neergestoken en doodgeschoten.

De Belgen maken hun favorietenrol (tot opluchting van velen, geef toe) niet waar tijdens het EK, dat uiteindelijk door Portugal wordt gewonnen.

Op het Atatürk-vliegveld in Istanbul blazen twee zelfmoordterroristen zich op. IS eist de aanslag op.

In een homobar in Orlando worden 49 aanwezigen doodgeschoten door Omar Mateen, die in een telefoongesprek met 911 trouw zweert aan IS. Hij wordt later zelf door de politie gedood.

De Red Hot Chilli Peppers brengen The Getaway uit, een plaat die stiekem gewoon best heel goed is.

Ook Rick Astley – bij de jongere generatie bekend van het rickrolling, een leuke grap op internet waarin zijn hit Never Gonna Give You Up een belangrijke rol speelt – brengt na negen jaar nieuw werk uit. Dat is niet zo goed verder, maar wel reden voor het opleven van die eerder genoemde internetgrap, die het al sinds 2007 nog steeds goed blijkt te doen.

Juli

De Tour de France wordt gewonnen door Chris Froome.

In Nice rijdt een vrachtwagen door de menigte bij een vuurwerkshow op quatorze juillet. Er vallen 86 doden, onder de doden zijn veel kinderen die met hun ouders op de promenade waren.

In Turkije pleegt een deel van de strijdkrachten een coup. Die mislukt. Er vallen zeker 290 doden. De noodtoestand wordt afgekondigd. Er volgen duizenden arrestaties en ontslagen van sympathisanten van de Gülen-beweging. In Rotterdam wordt bij het Turkse consulaat een cameraploeg van de NOS belaagd.

Donald Trump wordt de Republikeinse presidentskandidaat voor de verkiezingen in november. Hij neemt het op tegen Hillary Clinton.

Love & Hate van Michael Kiwanuka verschijnt. Het is zijn tweede album en volgens velen een meesterwerk.

Augustus

In Rio de Janeiro vinden de Olympische Spelen plaats. 111 van de 389 opgegeven Russische sporters mogen niet meedoen vanwege een dopinschandaal. Er doet ook een tienkoppig Refugee Team mee. Judoka Popole Misenga doet het bij dat team het best, in de klasse tot negentig kilogram dringt hij door tot de laatste zestien.

De Syrische stad Manbij wordt door Arabische en Koerdische strijders bevrijd uit handen van IS.

De Colombiaanse regering sluit een vredesakkoord met rebellenbeweging FARC.

De Turkse regering dient een officieel verzoek in bij de Verenigde Staten om uitlevering van Fetullah Gülen.

Gene Wilder, de man die ik me vooral als Willie Wonka herinner, overlijdt vlak voor de maand voorbij is.

Frank Ocean brengt eerst Endless uit, een visueel album dat de dag erna meteen wordt gevolgd door een studio-album, Blonde. Zwart, wit, blond, donker, dik, dun, biseksueel, hetero, homo, lesbisch, genderfluid, het doet iedereen kirren van vreugde.

Hiphopformatie De La Soul brengt and the Anonymous Nobody uit.

September

De VS en China ratificeren het klimaatakkoord van Parijs.

Er komt een staakt-het-vuren in Syrië. Na een week verklaart het Syrische leger dat dat voorbij is.

Het JIT presenteert zijn onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. Rusland verwerpt de conclusies en eist een nieuw onderzoek.

Het Syrische leger begint een grondoffensief in Aleppo.

Solange brengt A Seat at the Table uit en stapt voorgoed uit de schaduw van zus Beyonce. Het is een muzikaal hoogtepunt, dat het persoonlijke en het politieke op uiterst slimme wijze combineert. Ik beluister het terwijl ik dit jaaroverzicht tik.

Oktober

Het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC wordt door burgers weggestemd in een referendum. President Santos ontvangt de Nobelprijs voor de vrede, Bob Dylan die voor de literatuur.

In Amsterdam en andere steden wordt er door duizenden mensen gedemonstreerd tegen handelsverdragen CETA en TTIP.

Er duikt een tv-fragment op waarin Donald Trump vertelt dat je gewoon alle vrouwen bij de poes moet grijpen.

In Irak begint het offensief om Mosul te heroveren op IS.

Het vrijhandelsverdrag tussen Canada en EU, CETA, wordt, ondanks tegenstribbelen van de Walen, getekend.

Het minder-minder-proces tegen Geert Wilders begint.

Koning Bhumibol van Thailand overlijdt. Tienduizenden toeristen balen dat ze uitgerekend in deze rouwperiode hun zonvakantie hebben geboekt.

RTL kondigt aan Zwarte Piet in de ban te doen en te vervangen door Roetpiet. Het regent doodsbedreigingen op sociale media. Het Luxemburgse bedrijf ‘vermoordt hiermee het sinterklaasfeest’, volgens VVD-fractieleider Halbe Zijlstra.

De nieuwe platen van Meshuggah en Dillinger Escape Plan zijn precies op tijd voor Rocktober.

You Want It Darker van Leonard Cohen ligt ook in de winkels. Het zal zijn laatste plaat zijn.

November

Donald Trump wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Het OM eist in het minder-minder-proces tegen Geert Wilders een onvoorwaardelijke boete van 5000 euro.

Leonard Cohen overlijdt op 82-jarige leeftijd.

A Tribe Called Quest brengt hun nu-dan-echt-laatste album, We got it from here… thank you 4 your service uit.

Rob van Daal, zanger uit Etten-Leur, brengt het carnavalsnummer Oh, Sylvana uit, eindelijk een Nederlands hoogtepunt in muziekland. Het lied heeft volgens de zanger niets te maken met Sylvana Simons, iederen gelooft hem uiteraard, maar daar denken YouTube-amateurs anders over. Hoogtepunt in het amateur-videoclipmaker-circuit is het filmpje van een inwoner uit Kudelstaart, die het carnavalslied (met teksten als Oh Sylvana, wat ben je toch een zielenpiet. Oh Sylvana, waarom pak jij je koffers niet. Je trekt alles uit z’n verband. Waarom ga jij niet emigreren, ’t is met jou weer kut met peren, je trekt alles uit z’n verband) voorziet van beelden die niet hadden misstaan bij een videoclip van Strange Fruit. Simons krijgt in de dagen daarna beveiliging.

December

Veel erger zal het vast niet worden.

De muziek is wederom schitterend.