Van gedwongen lockdowns naar oververhitting, van dreigende deflatie naar recordinflatie, van bomen-die-tot-in-de-hemel-groeien naar zorgen over een nieuwe recessie: 2022 was een knotsgekke achtbaan. Een spoedcursus economie. Voor onze specialisten op het terrein van geld, macht en werk voelde het alsof de wereld een even razendsnelle als fascinerende rondleiding kreeg door het museum van economische fenomenen.

Nog zo’n voorbeeld: de aandelenbeurzen schoten alle kanten op. Wat dat betekent voor de gewone Nederlander, zich zich uit coronaverveling massaal op de handel heeft gestort, onderzocht Jeroen van Raalte. Zal het volkskapitalisme opnieuw een valse belofte blijken?

Als het gaat om de hype van ‘groen beleggen’ is het antwoord in elk geval een volmondig ‘ja’. Het klinkt zo aantrekkelijk: geld verdienen én de wereld verbeteren. Maar uit dit indrukwekkende data-onderzoek blijkt dat de helft van al die duurzame fondsen, ondanks fraaie beloften, gewoon nog in oliereuzen en andere vervuilers investeert.

Over fout geld gesproken: de Russische inval in Oekraïne zette opnieuw het Nederlandse belastingparadijs in de schijnwerpers. Want, zo vroeg Diederik Baazil zich af: wat doen al die oligarchen toch op de Amsterdamse Zuidas?

Gelukkig was er ook goed nieuws. Mede dankzij de krapte op de arbeidsmarkt (heus niet alleen maar een probleem, zoals je zou geloven op grond van de bezorgde commentaren van veel economen, politici en werkgevers) wint de vakbond aan kracht. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Het is één van de ontwikkelingen die we eind november een prominente plek gaven in dit alternatieve, buitengewoon hoopvolle jaaroverzicht.

Dat de factor arbeid zich organiseert, is ook hard nodig. Te meer omdat de ongelijkheid in Nederland nog groter blijkt dan gedacht, zo ontdekte onze nieuwe columnist Mirjam de Rijk.

Over columnisten gesproken: er is één terugblik die niet mag ontbreken in dit rijtje. Na maar liefst dertien jaar (!) boeiende, bijtende en ja, vaak furieuze columns voor de Groene maakte Ewald Engelen de balans op. Van het begin van de eurocrisis tot het einde van de coronacrisis: wat is volgens hem de rode draad?