Die zou de Tweede Godloosstraat moeten vervangen, een erfenis van de sovjettijd toen religie in het verdomhoekje zat. Tegenwoordig is de straatnaam vooral ‘beledigend voor gelovigen’, zegt de initiator van een petitie. Dan liever een straat vernoemd naar Trump, ‘grote vriend van Rusland en verdediger van traditionele waarden’. Het stadsbestuur van Ryazan is minder enthousiast: ‘Trump zit nog niet eens in het Witte Huis. Hij heeft nog niets voor Rusland gedaan!’

In de hoofdstad schommelt de stemming na Trumps overwinning tussen jubel en gereserveerdheid. Op 9 november was het eerst even feest: de ultranationalist Vladimir Zjirinovsky trok de champagne open en er brak applaus uit in het Russische parlement. Terwijl de campagne in de VS nog volop gaande was, zetten de Russische staatsmedia Trump al neer als verlosser. Trump als president zou een reset betekenen, met hoog op de agenda het opheffen van de sancties en eenheid in Syrië. Hij werd afgeschilderd als de underdog wiens onvermijdelijke electorale verlies de nagel aan de doodskist zou zijn van de falende Amerikaanse democratie.

‘Trump en de Russische staatsmedia hadden een gezamenlijke vijand’, zegt politicoloog Abbas Gallyamov. ‘Avances waren gemakkelijk te maken. Niemand dacht dat hij daadwerkelijk zou winnen.’ Tot Trump toch won. ‘Nu heeft het Kremlin een probleem’, zegt Gallyamov. ‘De confrontatie met Amerika werkte als bindende factor voor de Russische samenleving. Als vijand is Trump veel nuttiger dan als vriend.’ Het is dan ook niet ondenkbaar dat de vluchtige romance tussen Trump en Moskou binnenkort strandt.

Het Kremlin dekt zich al in. ‘Er zijn veel woorden gevallen, maar we zullen daden met daden beantwoorden’, was de koele reactie van minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. Ook Poetin gaf aan dat de toenadering uit Washington zou moeten komen: ‘Het is niet onze schuld dat de Russisch-Amerikaanse betrekkingen zich in deze staat bevinden. Maar Rusland is bereid mee te werken aan het herstellen van een volwaardige relatie.’ Eerst zien, dan geloven, is de nieuwe boodschap van het Kremlin.

In Ryazan is dat nog niet helemaal doorgedrongen. Het aantal supporters voor de Trumpstraat groeit gestaag. Een aanhanger grapt: ‘Zo kunnen we Ryazan weer groot maken!’