NIJMEGEN – Woensdagmiddag maakte hoofdofficier Remco van Tooren bekend dat er een verdachte én een bekentenis is in de zaak rond de moord op Louis Sévèke. De 38-jarige Martinus Hendrikus T. werd op 16 maart opgepakt bij een internetcafé in Barcelona. Er liep al een onderzoek naar hem vanwege diverse gewapende bankovervallen, onder meer in Leiden en Breda.

De verdachte woonde in de jaren ’90 een tijdlang in een Nijmeegs kraakpand. Hij was actief in de lokale kraakbeweging. De Gelderlander meldt vandaag dat de man de moord heeft gepleegd uit wraak. Sévèke zou hem op verdenking van infiltratie uit de kraakscène hebben gezet. De verdachte zou ook verantwoordelijk zijn voor de aanslag op een Arnhemse BASF-vestiging in 1996. Die werd later opgeëist door het Earth Liberation Front (ELF). Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, dat op haar site een uitgebreide verklaring met foto over de arrestatie publiceerde, stelt dat T. zich ook in zijn latere woonplaats Barcelona in de kraakbeweging bewoog.

Vrienden en bekenden van Sévèke kwamen gisteravond opnieuw samen in de Nijmeegse vrijplaats de Grote Broek. Zij toonden zich beduusd, maar ook opgelucht over de onverwachte ontwikkelingen in het al zestien maanden durende onderzoek.
Desondanks blijven er de nodige vragen. Familie en vrienden willen ook nu niet speculeren over het motief. De Fortuynistische beroepsinternetters – wat doen die mensen eigenlijk voor de kost? - hadden daar woensdag als gebruikelijk minder moeite mee. Het leedvermaak op de diverse fora over de ‘linkselulloos’ die elkaar uitroeien was niet van de lucht.
De werkelijkheid blijkt weer eens wat ingewikkelder in elkaar te zitten. Diverse scenario’s liggen nog open: van een geflipte agent-provocateur tot een gekrenkte zonderling.

‘Het mooie aan de kraakbeweging, aan kraken en kraakpanden’, zei Louis Sévèke in een interview over zijn geschiedenis, ‘is dat het mensen de mogelijkheid biedt zich te ontwikkelen. Om met politiek bezig te zijn én zelf vorm te geven aan je eigen omgeving, de ruimte waarin je leeft en woont’. Maar, zo voegde hij eraan toe, ‘een minder positieve kant van kraken is de neiging om een eiland te vormen. Er zijn mensen die dat eiland willen en zich daarom terugtrekken uit de maatschappij in een kraakpand.’ Het lijkt erop dat zijn moordenaar dat laatste op wel heel sinistere wijze heeft gedaan.

Lees meer over Louis Sévèke in De Groene Amsterdammer:

Tatort Nijmegen. Eén jaar na de moord op Louis Sévèke

Vermoorde activist Sévèke werd bedreigd

Louis Sévèke (1964-2005)