Televisie - TreurTeeVee

Het leven als een zesje

Armoetelevisie, televisie over armoede, komt in soorten en maten.

Medium tv
Frederik Kaak (Jan-Paul Buijs) is presentator van TreurTeeVee © VPRO

Van de met zwijgcontracten dichtgetimmerde half criminele misbruikverstrooiing van Galjaards rtl4 tot de indrukwekkende documentaire reeks Schuldig van Human. Over het eerste genre schreef Thijs Lijster in De Groene (19-8-2014)naar aanleiding van John de Mols Geld maakt gelukkig. Daarin vertelden kandidaten in geldnood hun lijdensverhalen en konden kijkers stemmen hoe de (schamele) tienduizend euro van sbs over hen verdeeld moest worden. Lijster dacht aanvankelijk aan een parodie, of een fake als De grote donorshow van bnn waarin gestemd mocht worden wie een nier kreeg. Maar dit bleek gruwelijk echt. Hij zag het programma als een symptoom van ‘de zorgwekkende verschuiving van solidariteit naar liefdadigheid’. Een touché dat ik graag herhaal.

Maar binnenkort verschijnt er wel degelijk een armoe-tv-parodie, in de setting van zwart-komische sketches. Muziektheatergezelschap Circus Treurdier vond een ingang naar televisie in 2015 via de vpro. Als kijkersfavoriet van proeftuin 3Lab mochten ze nog wat afleveringen van TreurTeeVee maken. In de eerste van dat vierluik, over het thema ‘falen’, maken we kennis met tv-presentator Frederik Kaak, een narcistische, arrogante eikel in showkleding, die op bezoek gaat in de Gehaktstraat waar de verworpenen der aarde wonen voor wie hij in zijn show aandacht en geld vraagt: ‘Geweld, armoede, alcoholisme – dat is hier de dagelijkse praktijk; maar ook vetzucht, depressie en onveilige seks.’ Bewoners blijken hem minder te adoreren dan hij gewend is, wat hem irriteert en verleidt tot uitingen waaruit blijkt dat hij hen veracht. Maar de stemming van de aperte losers slaat om als hij aanbiedt ‘een klein lichtpuntje in jullie duisternis te zijn’; ze mogen zijn goededoelenshow als studiopubliek bijwonen. Uitzinnig gejuich is zijn deel. Dik hout, ja, maar regelmatig is TreurTeeVee écht absurdistisch, verrassend en verschillend van regulier tv-amusement: genoeg om er grijnzend kennis van te nemen.

De naam Gehaktstraat en de nadrukkelijk neppe decors wekken een associatie met Wim T. Schippers. Jiskefet leek in hun eersteling de inspiratiebron. Met dat niveau zou ik het niet willen vergelijken, maar imitaties zijn het zeker ook niet. Elke aflevering heeft een thema waar alle onderdelen, hoe krankzinnig ook, mee samenhangen. Kaaks filantropie, onderdeel van ‘falen’, is bijvoorbeeld gebed in het verhaal van een psychiater. Ze behandelt een man die het maar niet lukt beroemd te worden en die geen genoegen neemt met leven als een zesje – ‘zoals jij’, voegt hij zijn arts toe. ‘Goeie sessie weer’, zegt die ten afscheid. Om bij de intervisie met een collega-psychiater te horen dat die zijn ogen echt niet open kan houden bij haar confidenties: ‘Je verdient iemand die wakker blijft.’ Oftewel een zesje als mens en vakvrouw. Er wordt gezongen en er is animatie: God die de aarde uitpoept. Gesamtkunstwerk, om een iets te groot woord te gebruiken. Na ‘falen’ volgen nog de thema’s ‘veiligheid’, ‘business’ en ‘het volk het land uit’. Van die dingen.


Joost van Hezik (regie), Circus Treurdier (Jan Paul Buijs, Ellen Parren, Peter van Rooijen, Thomas Spijkerman teksten en spel) TreurTeeVee, VPRO, NPO 3, vrijdags van 13 januari t/m 3 februari, 21.35 uur (op 3 februari 21.55 uur)