Zo lijkt Nicolás Maduro, die vrijdag werd ingezworen als interim-president, maar geen afscheid te kunnen nemen van het stoffelijk overschot van zijn politieke mentor. Eerst was er het besluit het lichaam nog een week langer opgebaard te houden, zodat de vele honderdduizenden rouwende chavistas, die soms meer dan een etmaal in de rij stonden, allemaal afscheid konden nemen.

Opmerkelijker was de direct daaropvolgende aankondiging om Chávez te balsemen, zodat hij ‘voor eeuwig te zien zal zijn’ in het Museum van de Revolutie in Caracas. Zelfs sommige aanhangers van Chávez fronsen daar de wenkbrauwen over, want het heeft er alle schijn van een ad-hocbeslissing te zijn geweest van Maduro. En niet alleen omdat het nota bene de wens van Chávez zelf was in zijn geboortestaat Barinas te worden begraven.

Het lijkt namelijk veel te laat om het lichaam nu nog succesvol voor lange tijd te conserveren; volgens de Amerikaanse Vereniging van Balsemers had dat meteen moeten gebeuren na het overlijden, en niet na twee of drie dagen. En zelfs al zou het balsemen van Chávez tot een goed einde worden gebracht, dan is het maar de vraag of het een goed idee is hem in het Museum van de Revolutie tentoon te stellen. Een gebalsemd lichaam blijft immers niet zomaar goed; er is geregeld onderhoud nodig en een goede regulering van temperatuur en luchtvochtigheidsgraad. En laat dat laatste nu net problematisch zijn in Caracas, waar bijna dagelijks de elektriciteit soms urenlang uitvalt.

Maduro zei enkele weken geleden nog dat hij weigerde een plan op te stellen over wat er moest gebeuren met Chavez als hij onverhoopt zou komen te overlijden, omdat hij ‘niet eens over de mogelijkheid daarvan’ wilde nadenken. Hij zal nu echter snel moeten handelen; op 14 april gaat hij de presidentsverkiezingen in als de kroonprins van het chavismo. Maduro zal de campagne niet beginnen als de man die erin slaagde het lichaam van zijn Comandante netjes voor de eeuwigheid te bewaren.