Op de eerste dag van het Ruby-proces had de hele wereld zich met busjes en straalverbindingen voor de Milanese rechtbank opgesteld. Van CNN tot Al Jazeera en Deutsche Welle: 137 buitenlandse journalisten met het oortje in, maar er gebeurde helemaal niets. Geen Berlusconi, geen Ruby, en ook geen George Clooney, waar de internationale pers zich nog het meest op had verheugd. In zeven minuten was de eerste zitting van het Ruby-proces achter de rug. Een grote teleurstelling, al was hij van tevoren aangekondigd.

Het is bijna onmogelijk een gretige redactie in het buitenland die ‘begin Ruby-proces!!!’ met rode viltstift in de agenda heeft gezet te overtuigen van het feit dat er op die dag niets gaat gebeuren. Duur leergeld is betaald, in de vorm van tickets, hotels en straalverbindingen. Zeven minuten waarin alleen de datum voor de volgende zitting is bepaald – 31 mei, schrijf het allen vast op! George Clooney zal nooit komen, want die is per abuis op de getuigenlijst van het OM gezet.

De domper was zo groot dat voor de zitting van deze maandag bijna niemand meer belangstelling had. Een enkele Italiaanse journalist deed zijn plicht. De zaak-‘Mediatrade’ is stukken minder spannend en sexy dan Ruby. Het gaat om auteursrechten van Amerikaanse films en tv-series die Berlusconi’s tv-imperium Mediaset zou hebben gebruikt om belasting te ontduiken. Saai dus. Alleen de honderden dagjesmensen die op kosten van Berlusconi’s partij Popolo della Libertà (lees: op kosten van Berlusconi) met bussen waren gehaald stonden op de stoep. De partij had ook voor de spandoeken gezorgd met ‘Silvio, resisti!’ (Silvio, houd vol!). En voor duizend broodjes salami en flesjes mineraalwater.

Het maandagproces zal de komende weken vaste prik zijn. Iedere maandagochtend is er kans om Berlusconi de rechtbank binnen te zien gaan. Die deal heeft zijn advocaat met het OM gemaakt: mijn cliënt is iedere maandag beschikbaar voor vragen. Een kleine knipoog van Berlusconi: Il processo di lunedì (Het maandagproces) is een populair voetbalprogramma waarin de wedstrijden van het voorgaande weekend worden doorgenomen.