Museale galeries**
Kukje Gallery, Seoul
In New York en Londen is het al een paar jaar een fenomeen: galeries zoals Hauser en Wirth, White Cube en Gagosian openen immense ruimtes op de meest gewilde locaties en tonen daar op museale wijze hun kunst. Het idee hierachter is dat het de kunstwerken een museale, dus hogere en duurdere status geeft. Het prijskaartje blijft ver buiten het zicht, zodat alles ogenschijnlijk ludiek aandoet. Sommige van deze tentoonstellingen over bijvoorbeeld Manzoni en Picasso waren zo goed opgebouwd en gedocumenteerd dat ze daadwerkelijk het museale benaderen of zelfs overstijgen.
Deze trend lijkt nu over te slaan naar Azië, waar het New Yorkse architectenbureau SO-IL op dit moment een nieuw gebouw voor Gallery Kukje in Seoul bouwt. Kukje is een vooraanstaande Aziatische galerie die tussen de traditionele ‘hanocks’ in een historische wijk staat. De nieuwbouw is een vrij gesloten complex waarvan de buitenmuren zijn overtrokken met een gigantisch net van zilveren ringen die als een circustent het bouwvolume omspannen. De totale galerie bestaat uit drie gebouwen met achthonderd vierkante meter tentoonstellingsruimte, een boekhandel, een café-restaurant en een wijnbar.

Kunst, mode en star-architects gaan hand in hand**
Fondazione Prada, Milaan
Waar de collectie van modeontwerper Yves Saint Laurent nog een echte privé-verzameling betrof, zetten modehuizen hun relatie met kunst en architectuur steeds strategischer in.
De samenwerking tussen modemerk Prada en Rem Koolhaas (OMA) heeft de laatste jaren al een aantal spectaculaire projecten opgeleverd. In New York ontwierp OMA de Prada flagship store, in Seoul tijdelijk een paviljoen, en bovendien was OMA verantwoordelijk voor het design van het gros van de decors van de catwalks van Prada-modeshows.
Vorig jaar toonde OMA tijdens de Biënnale van Venetië al de schetsen en maquettes voor een nieuw museum in Milaan, waar onder meer kunstwerken uit de Prada-collectie zullen worden tentoongesteld. Prada heeft net als een aantal andere modemerken een overweldigende collectie hedendaagse kunst met werken van de minimalistische Amerikaan Donald Judd tot de excentrieke Italiaan Francesco Vezzoli. De eigenaar van de PPR/Gucci Group, Francois Pinault, nam architect Tadao Ando in de arm om zowel het Palazzo Grassi als het Punta della Dogana in Venetië te verbouwen tot musea voor zijn omvangrijke collectie.

Het nog te bouwen Art Center voor Fondazione Prada is een tentoonstellingsruimte bij een al bestaand industrieel gebouwencomplex uit begin twintigste eeuw. Naast het Art Center bouwt OMA nog een auditorium en een toren waar de opslag en de kantoren van Prada komen.

Online**
Apps en www
Musea met grote collecties laten hun archieven steeds beter digitaliseren zodat bezoekers de mogelijkheid hebben om als een curator door de collectie op de website te struinen en kunstwerken te selecteren. Het bekendste voorbeeld is het Google Art Project met een database van honderden werken van zeventien musea over de hele wereld. De archieven van alle grote Britse musea en de BBC bundelden hun krachten en maakten een website, Your Painting. Bezoekers kunnen helpen het archief te verrijken door kenmerken aan de beelden toe te voegen, zoals het aangeven van een specifieke bloem op een schilderij van William Blake (1757-1827). Ook maken musea meer en meer gebruik van speciaal ontworpen apps die het publiek meer informatie geven over tentoonstellingen, de collectie, evenementen en podcasts. Deze apps zijn in feite de vervangers van de ouderwetse audiotour, en bieden de bezoekers naast een verhaal steeds meer de mogelijkheid om zich te verdiepen in de context.
Er openen ook steeds meer virtuele musea hun deuren. In november 2011 startte modeontwerper Valentino met zijn virtuele museum. Hierin zijn driehonderd jurken, vijfduizend originele schetsen en bijna honderd van zijn modeshows te bezichtigen.

Dependances in het Midden-Oosten
Louvre Abu Dhabi
Het Guggenheim in Bilbao is een van de bekendstemuseumdependances. Inmiddels is het een wijdverbreid verschijnsel

dat musea verscheidene ‘vestigingen’ hebben. Vaak wordt in het kader van citymarketing gretig gebruik gemaakt van de naam van een goedlopend museum elders in de wereld. Zo zal in de Arabische golfstaat Abu Dhabi de komende jaren op het speciaal te ontwikkelen Saadiyat Island een aantal dependances van vooraanstaande westerse musea verrijzen. Voor dit prestigieuze project zijn klinkende namen uit de architectuur aangetrokken. Vooralsnog lag de bouw stil door een tegenvallende economie, maar begin februari werd bekend dat Jean Nouvel aan zijn Oosterse Louvre mag beginnen. Het project staat onder leiding van de voormalige directeur van het Centre Pompidou in Parijs, Bruno Maquart.
Nouvel ontwierp een koepel die geperforeerd is met gaten zodat het zonlicht door het dak naar binnen valt. Dit roept direct associaties op met moskeeën, maar ook met de architect Corbusier die op vergelijkbare wijze speelde met lichtinval. Het complex zelf is opgebouwd uit een aaneenschakeling van kamers die de bezoeker langs de kunst van verschillende werelddelen en culturen leiden. Voor het museum, waarvan de opening nu in 2015 gepland is, zijn al verschillende aankopen gedaan, waaronder een Mondriaan uit de collectie van Yves Saint Laurent die vorig jaar werd geveild. Pikant detail is dat het Louvre zijn naam aan dit museum heeft verkocht (of eigenlijk in bruikleen heeft gegeven voor dertig jaar) voor een slordige 520 miljoen dollar. En ook de Franse belangen in de Verenigde Arabische Emiraten werden niet slechter van deze deal: geopolitiek en cultuurpolitiek zijn nooit ver van elkaar verwijderd.