Rio – De bevolking van Rio is in feeststemming. Het plunderkartel dat de stad sinds 1997 domineert, is achter de tralies beland. Drie gouverneurs en drie Kamervoorzitters, plus hun machtige rechterhanden. Allemaal in dezelfde gevangenis voor witteboordencriminelen. De meesten op de betonnen gevangenisbedjes in dezelfde cel.

De schok voor de twaalf heren en twee dames is groot. Nooit is de macht op deze manier aangepakt. Het begon op 17 november, toen de rechtbank de arrestatie beval van drie topmannen uit het parlement van de deelstaat, onder wie de huidige voorzitter bijgenaamd ‘het Nijlpaard’. De parlementsvoorzitter vormt samen met bevriende politici volgens de rechter ‘een criminele bende die de samenleving van Rio al twee decennia berooft en ontwricht’.

Lachend liet het Nijlpaard zich meevoeren. Hij wist: morgen zijn we vrij. En zo gebeurde. Het parlement kwam in spoedzitting bijeen. Het publiek werd van de tribunes geslagen. Twintig minuten later stemde het parlement van Rio tegen de ‘illegale vrijheidsberoving’ van hun collega’s. Een colonne zwarte dienstwagens trok naar de gevangenis om de heren eruit te halen. Weer had de corruptie gewonnen.

Tot de nieuwe vrouwelijke procureur-generaal van Brazilië vorige week ingreep. Ze vroeg het hooggerechtshof om het trio direct retour te zenden naar de gevangenis. Dat deed het hof. Het ging zelfs een stap verder en decreteerde het einde van de parlementaire onschendbaarheid.

Het Nijlpaard marcheerde samen met zijn trawanten de gevangenis weer in. Justitie pakte door. Ook ex-gouverneur Garotinho (‘Jochie’) en zijn vrouw Rosinha Garotinho werden opgepakt. Het stel regeerde de deelstaat bij toerbeurt. Al jaren proberen rechters het echtpaar achter de tralies te krijgen. Hun intimidatietechnieken reikten ver. Via de hoofdcommissaris van de politie hadden ze zelfs hun gewapende arm.

Meteen de eerste nacht ensceneerde gouverneur Jochie een aanslag op zichzelf in de cel. Hij zou mishandeld zijn door een ‘man in het zwart met een pistool en een baseball-bat’. Het mocht niet baten. Camerabeelden laten zien dat Jochie zichzelf verwondde, waarop hij werd verpleegd door de eveneens opgepakte minister van Gezondheidszorg.

Zegeviert de rechtvaardigheid nu eindelijk over de corruptie? Vrijdag kwamen vier geüniformeerde mannen mijn elektriciteit afsluiten, vanwege een verzonnen rekening van tweeduizend euro. Ik heb ze afgekocht met ieder vijftig euro. Tot mijn schande. Anders kon dit artikel niet geschreven worden.