Walter is een gerenommeerd onderzoeker en een scherpzinnig commentator van de Duitse politiek. Hoe onafhankelijk en eigenzinnig hij is, bewees hij met de eerste tussenbalans na twee maanden research. In de Frankfurter Allgemeine Zeitung legde hij vorige week uit dat De Groenen dieper in het pedofiele moeras zaten dan gedacht.

De legalisering van seks tussen volwassenen en kinderen was van 1980 tot 1993 onderdeel van het partijprogramma. Op verschillende partijbijeenkomsten kregen pedofiele activisten ruim baan. Een destijds zeer actieve groep was de Duitse Studie- en Werkgroep Pedofilie (dsap). Die groep blijkt zich echter niet alleen op De Groenen te hebben gericht. Volgens Walter waren De Groenen in de ogen van de dsap een conservatieve milieuclub. De pedofiele activisten zochten hun heil daarom ook bij de liberale fdp. Walter beschrijft een landelijke dsap-bijeenkomst in Bonn in 1980, waarop de toenmalige secretaris-generaal van de fdp zei een verandering van het strafrecht denkbaar te achten.

Walters mededelingen over de banden tussen dsap en fdp hebben heftige reacties uitgelokt. Het toenmalige dsap-bestuurslid Dagmar Döring, inmiddels fdp-lid en kandidaat voor de Bondsdag, heeft zich van de verkiezingslijst laten schrappen en spijt betuigd over haar vroegere engagement voor de pedofielenbeweging.

Ronduit ziedend reageerde de gewraakte fdp-secretaris-generaal. Het gaat om niemand minder dan Günter Verheugen, die in 1982 naar de spd overstapte en tot voor kort een vooraanstaand lid van de Europese Commissie was. Verheugen ontkent zich ooit over wijziging van de pedofielenparagraaf in het strafrecht te hebben uitgelaten.

Eind vorige week sloeg Walter in een stuk op Spiegel Online hard terug. Hij somt de bewijzen op die Verheugens uitspraken staven. Hij citeert ook het dsap-orgaan, waarin de oproep staat om bij de verkiezingen op de fdp te stemmen, gezien Verheugens houding tegenover de legalisering van seks tussen volwassenen en kinderen.

Buitengewoon fel reageert Walter op stemmen in de fdp die zijn onderzoek partijdig vinden: ‘Om van te walgen.’