Rome – Het begon ermee dat Silvio Berlusconi (80) een paar weken geleden in een interview op tv het volgende aanbod deed aan regisseur en Oscarwinnaar Paolo Sorrentino (47): ‘Mij is ter ore gekomen dat Sorrentino naarstig op zoek is naar een locatie die lijkt op mijn villa van Arcore. Caro Paolo, je mag rustig bij mij thuis in Arcore komen filmen. Qual’è il problema? (Wat is het probleem?)’ En Berlusconi’s brede grijns gaf de opening van zetten aan.

Natuurlijk weet driemalig oud-premier van Italië, AC Milan-baas, tv-magnaat, multimiljardair en belastingontduiker Silvio Berlusconi dat de film die Paolo Sorrentino over hem gaat maken op z’n zachtst gezegd geen reclame voor hem zal zijn. De opnamen van Loro (‘Zij’) beginnen deze maand, en Berlusconi zal worden gespeeld door de duivelse Toni Servillo. De manier waarop het duo Sorrentino-Servillo in 2008 Giulio Andreotti neerzette in Il Divo (juryprijs Cannes) hakte er diep in bij het anders zo stoïcijnse slachtoffer. Hij vond het ‘una mascalzonata’ (‘een schoftenstreek’). Want de ironie van Sorrentino in combinatie met het uitgestreken hoofd van Toni Servillo was dodelijk.

De meest recente zet in het pokerspel Berlusconi-Sorrentino is dat ze elkaar vorige week hebben ontmoet in de Romeinse residentie van de oud-premier, het Palazzo Grazioli, met het beruchte bed van Poetin en het baldakijn waaronder van alles is gebeurd. ‘U bent in absolute zin de regisseur die ik het meest bewonder’, aldus Berlusconi. ‘U mag draaien waar u maar wilt in al mijn bezittingen. Ook in het mausoleum van mijn park van Arcore (waar een plek voor Berlusconi is gereserveerd), ook in mijn Villa Certosa op Sardinië.’

Het ongetwijfeld uitgestreken gezicht waarmee Paolo Sorrentino het aanbod in ontvangst heeft genomen zou een heel leuke filmscène zijn. Sorrentino is meedogenloos. Aan ex-mevrouw Berlusconi Veronica zou hij hebben gezegd dat hij een ‘film over de liefde’ gaat maken over haar en haar ex-man. ‘Dat leek me een mooi idee’, aldus Veronica, ‘alleen verbaast de periode waarop Sorrentino wil focussen me een beetje. Vanaf 2000 was er van liefde tussen mij en mijn man namelijk geen sprake meer.’ Die periode, internationaal bekend als Berlusconi’s bunga-bunga-tijd, biedt vele cinematografische mogelijkheden. Paolo Sorrentino weet welke.