Berlijn - Er waart een fantoom door de Duitse talkshows. Het fantoom van een communiste. Zodra het over de eurocrisis gaat, zit ze daar, aan tafel met bankiers, ministers, economen en andere experts. Iedereen argumenteert zich suf over oorzaken en oplossingen van de crisis. Maar pas als zij het woord neemt, gaan de handen van het publiek op elkaar. Ze vertegenwoordigt de linkervleugel van het linkse platform binnen de Linkspartij. Chefs van de Deutsche Bank en ministers van Financiën slaat ze met een spervuur van cijfers om de oren. Onze kredieten vormen de kern van de Duitse economie, zegt de Deutsche Bank. ‘Dat is maar vier procent van uw kapitaal’, antwoordt ze, ‘de rest vergokt u.’ Applaus.
Sahra Wagenknecht heet ze. Alle serieuze Duitse kranten proberen in paginagrote portretten tot het geheim van haar verschijning door te dringen: een combinatie van hoge intelligentie, radicale linksheid, raadselachtige schoonheid en totale onbenaderbaarheid. Geen politicus stelt de fantasie van de politieke commentatoren zo op de proef als zij.
De Linkspartij vecht rollend over straat. Wie heeft de leiding? Zijn het de hervormers uit het oosten of de radicalen uit het westen? Wagenknecht lijkt de enige die zich boven het rumoer verheft. Ze is al vice-voorzitter van de partij. Vorige week werd ze vice-voorzitter van de Bondsdag-fractie. De ster van de 42-jarige kent maar één richting: omhoog. Volgend jaar kan ze partijleidster worden. Maar ze doet net alsof macht haar niet interesseert. Meer dan van macht geniet ze van haar gelijk. Wanneer ze vanaf podia of voor de camera’s haar antikapitalistische stellingen ontvouwt, speelt er een lichte glimlach over haar verder onbewogen gelaat met het strenge Rosa Luxemburg-kapsel.
Sahra Wagenknecht groeide op in de DDR als dochter van een kunstzinnige moeder en een naar zijn geboorteland verdwenen Iraniër. Ze was altijd het liefst alleen, bleef vaak weg van school, leerde zichzelf lezen, haatte de jeugdorganisaties van de DDR, las liever Marx en Hegel. Onlangs verscheen haar tiende boek, geprezen in de Financial Times Deutschland.
Heeft ze ook een leven? Ze heeft een echtgenoot, die ver weg in Ierland woont. En ze heeft een ‘relatie’ in Saarland, zo maakte de betreffende persoon dit weekend officieel bekend. Hij was ooit voorzitter van de SPD. Tot voor kort was hij voorzitter van de Linkspartij. Nu is Oskar Lafontaine gepromoveerd van mentor tot geliefde van Sahra Wagenknecht.
ANTOINE VERBIJ