Maar over de ambities is het Rijksmuseum niet preuts. Niet alleen wat het gebouw (de kunstkathedraal van Pierre Cuypers wordt weer in ere hersteld!) en de bezoekersaantallen (twee miljoen per jaar!) betreft, maar ook inhoudelijk. Directeur collecties Taco Dibbets noemt het plechtig ‘het weerzien met de oude meesters’, algemeen directeur Wim Pijbes spreekt grootser over ‘het verhaal van Nederland vertellen’.

Deed het Rijks dat niet altijd al? Of moet je het omdraaien en zeggen dat in het verhaal van het Rijks – de totstandkoming, de geschiedenis, de verbouwing – al het verhaal van Nederland besloten ligt?

In deze kleine special wordt het verhaal van het Rijks­museum zelf opgehaald. Wat het verbouwde museum over Nederland vertelt, zal na de opening blijken. De Nachtwacht schijnt tien centimeter hoger te hangen dan voorheen. Misschien is dat precies waar Pijbes en zijn curatoren je willen hebben: op je tenen voor het vaderland.

In deze special:


De foto is uit het boek Rijks­museum. Sinds 2004 heeft de Nederlands/Amerikaanse fotograaf Wijnanda Deroo de renovatie en nieuwbouw van het Rijksmuseum gevolgd. Bij de heropening van het museum verschijnt dit door Irma Boom ontworpen boek. naibooksellers.nl