Yo La Tengo heeft een nieuwe plaat en dat is een goede reden voor het drietal uit Hoboken, New Jersey om opnieuw de wijde wereld in te trekken, ouderwets op tournee, langs zalen waar ze vroeger ook stonden. Terugkomen op vertrouwde nesten, u kent het wel. Voor Nederland betekent het dat Yo La Tengo te zien is in Tivoli in Utrecht en in Vera in Groningen, daar waar de Amerikaanse indie-scene van de jaren negentig altijd goed heeft kunnen gedijen.

De nieuwe plaat heeft de opvallende titel I Am Not Afraid of You And I Will Beat Your Ass. Opvallend, omdat het het laatste is waar je bij Yo La Tengo aan moet denken. De band is en klinkt wars van elke vorm van agressiviteit. De scheurende noise-gitaren van vroeger lijken wellicht agressiviteit te bevatten, misschien, maar ook deze muzikale agressiviteit is bescheiden. Het is meer vriendelijk, iets wat de band vanaf het begin – dat in 1984 ligt – weet uit te stralen.

Toch leek het er de laatste jaren op dat Yo La Tengo de tegendraadse gitaarlijnen, die het geluid van de band in het begin bepaalden, van zich had afgeschud. Met de mooie platen I Can Hear the Heart Beat As One (1997) en And Then Nothing Turned Itself Inside-Out (2000) waren de oneffenheden compleet gladgestreken en klonken de dromerige stemmen van gitarist Ian Kaplan en drumster Georgia Hubley als fluweel over de rustgevende baslijnen van Ian McNew. De gitaren en de sereniteit in de nummers bepaalden op beide platen de fijne sfeer. I Am Not Afraid of You And I Will Beat Your Ass daarentegen is een terugkeer naar vroeger.

Het is een derde wapenfeit in korte tijd. Vorig jaar maakte Yo La Tengo de soundtrack voor de spraakmakende film Shortbus en verzorgde de muziek bij de film Old Joy – met een hoofdrol voor singer-songwriter Will Oldham. Maar dat derde wapenfeit, de cd, is wel het meest afwijkend. De schurende gitaren zijn weer terug. Bijvoorbeeld in de opener Pass the Hatchet, I Think I’m Goodkind, waarbij de band weer klinkt als Sonic Youth. Maar ook de eeuwenoude vergelijking met The Velvet Underground snijdt weer hout bij het horen van nummers als The Race Is on Again en The Weakest Part.

Misschien dat ook deze plaat, net als veel voorgangers, een half uur te lang is; de muziek is fantastisch, maar Yo La Tengo wil er altijd te veel van presenteren. Live weten de heren en dame uit Hoboken er wel een mooie symbiose van te maken. De band heeft immers 22 jaar ervaring. En met zo’n enerverende nieuwe plaat in het achterhoofd kan er niet veel misgaan.

Yo La Tengo, I Am Not Afraid of You And I Will Beat Your Ass (Matador/V2). Optredens: Tivoli, Utrecht (16/11) en Vera, Groningen (17/11)

site: www.yolatengo.com

Beluister tracks: http://www.matadorrecords.com/mpeg/yo_la_tengo/ylt_hatchet.mp3
http://www.matadorrecords.com/mpeg/yo_la_tengo/ylt_beanbag.mp3