Het is december. Ik kijk naar buiten. De rozen bloeien rood. De hortensia’s staan volop in blad. In de grijze verte doemt iets op: het spook van de klimaatverandering? Ik draai me om en vraag me af of spoken nu wel of niet bestaan.
Op die vraag geeft publicist en milieuactivist Mark Lynas in Het nieuwe weer een helder en bevestigend antwoord. De roodbloeiende ‘decemberrozen’ waarschuwen ons. Het spook nadert. Snel. Maar we laten dat gewoon toe. ‘Het zal onze tijd wel duren.’

‘Ontkenning’ noemt Lynas dat in zijn onheilspellende betoog, waarin hij afgewogen de gevolgen van klimaatverandering uiteenzet: enerzijds zware regenval, anderzijds aanhoudende droogte, vernietigende orkanen, stijgende temperaturen, smeltende gletsjers en overstromingen. Met wereldwijd ingrijpende gevolgen voor onze voedsel- en drinkwatervoorziening.

Lynas’ boek raakt. Omdat ik als autorijder met een beschuldigende vinger naar mezelf kan wijzen. Omdat ik niet begrijp waarom iedereen die morele verantwoordelijkheid blijft ontkennen. Omdat het leven zo de moeite van het leven waard is.

Daarover – levenslust – gaat daarom ‘mijn beste boek’: de meesterlijke, humorvolle muzikale vertelling Gilgamesj van Frank Groothof. Een unieke bewerking voor jong en oud van het ongeveer vierduizend jaar oude Babylonische Gilgamesj-epos – het oudste geschreven verhaal ter wereld – dat vertelt over koning Gilgamesj die na het overlijden van zijn beste vriend op zoek gaat naar onsterfelijkheid. Groothofs fantasievolle ingevingen, Marjet Huiberts’ goed lopende liedteksten, de over de pagina’s dansende illustraties en de wereldmuziek die passievol je hart verovert, vormen een onovertroffen eenheid. Gilgamesj toont prachtig dat je het leven moet koesteren. Nu, voor de toekomst.

Mark Lynas, Het nieuwe weer

De Arbeiderspers, 295 blz., € 18,95

Frank Groothof, Gilgamesj

(inclusief cd) Nieuw Amsterdam, 80 blz., € 19,95